Regeringen stoppar forskningssamarbete med Ryssland och Belarus

Regeringen uppmanar nu alla lärosäten att frysa kontakter och forskning med statliga institutioner i Ryssland och Belarus. ”Det är viktigt att betona att vi ska inte sätta ett automatiskt likhetstecken mellan enskilda ryska forskare och den ryska statsledningen” säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Altinget. 

Under onsdagen höll utbildningsminister Anna Ekström pressträff tillsammans med Hans Adolfsson, vice ordförande för Sveriges universitets- och högskoleförbund, och Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.
Under onsdagen höll utbildningsminister Anna Ekström pressträff tillsammans med Hans Adolfsson, vice ordförande för Sveriges universitets- och högskoleförbund, och Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström.Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Rebecka Prahl

Under onsdagen fortsatte regeringen att driva på sanktioner mot Ryssland. På en pressträff uppmanade utbildningsminister Anna Ekström (S) att alla kontakter och samarbeten mellan lärosäten och forskningsfinansiärer och statliga institutioner i Ryssland och Belarus omedelbart upphör.

Tyskland har, som första land, tidigare meddelat att de stoppar forskning med ryska institutioner, och uppmanade samtidigt EU att följa efter och avbryta allt vetenskapligt utbyte.

– Vi vill tillsammans med övriga europeiska länder bidra till att vi kan ha effektiva sanktioner mot Ryssland. Sverige befinner sig i en europeisk mittfåra. Flera länder har redan gått ut och lämnat besked som i stor utsträckning är likalydande med det svenska beskedet. Jag vet att flera länder är på gång under dagen och morgondagen, säger Anna Ekström till Altinget. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00