Oklart hur länge den långsiktigt hållbara migrationslagen håller

Under tisdagen klubbade riksdagen igenom en ny migrationslag. Den största förändringen är att tidsbegränsade uppehållstillstånd blir normen. Men det är oklart hur länge den nya lagen kommer att hålla.

Flera röster från civila samhället har invändningar mot den nya migrationslagen och inför tisdagens omröstning förekom det protester vid riksdagen. 
Flera röster från civila samhället har invändningar mot den nya migrationslagen och inför tisdagens omröstning förekom det protester vid riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anders Gustafsson

Mellan 1984 och 2015 var permanenta uppehållstillstånd huvudregel, men så kommer det inte att vara framöver. Den nya lagen ersätter den tillfälliga lagstiftning som upphör att gälla den 20 juli. Det var regeringspartierna S och MP, som tillsammans med Centern och Vänsterpartiet låg bakom tisdagens beslut. 

– Med det här lagförslaget får Sverige en migrationslagstiftning som är långsiktigt hållbar och i paritet med de flesta andra EU-länders, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) under debatten i kammaren.

Morgan Johansson (S).
Morgan Johansson (S). Foto: Linnea Jungert/Regeringskansliet

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00