Nytt statsbidrag – i väntan på obligatorisk språkförskola

LÄROPENG. Ett statsbidrag för bättre språkutveckling i förskolan införs. Det ska fungera som ett steg på vägen mot den obligatoriska språkförskola för nyanlända som står med i Januariavtalet.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Johan Manell

Förslaget om obligatorisk språkförskola kommer ursprungligen från Liberalerna. Därifrån tog det steget in i Alliansens gemensamma agenda inför valet. Därför återfanns förslaget också i både Moderaternas och Liberalernas budgetmotioner i december 2018.

Läs också: M och L budgeterar för ny form av förskola

När sedan Januariavtalet slöts, kom förslaget med som punkt 52. I avtalet står det att en utredning ska tillsättas hösten 2019.

Nytt statsbidrag

Men i väntan på att den utredningen kommer fram till ett förslag så har regeringen i samråd med C och L kommit fram till att ett statsbidrag ska gå till barns språkutveckling i förskolan. Första året ligger bidraget på 100 miljoner. 

Hela syftet med det här är att stärka barnens möjligheter att lära sig svenska redan i förskoleåldern.

Anna Ekström (S)
Utbildningsminister

– I Januariavtalet står det att det ska införas en rätt till obligatorisk språkförskola till nyanlända. Det här är ett stort ekonomiskt resurstillskott vi gör medan vi väntar på att den saken utreds. Det träffar väldigt mycket samma grupper eftersom det här är ett bidrag som går till kommuner där det finns många barn till nyanlända som kan gå i förskolan, säger Anna Ekström (S), utbildningsminister, till Altinget.

Viktigt för fortsättningen

Ekström menar att det är viktigt för skolresultaten senare att språket grundläggs redan i förskolan.  

– De barn som har gått i förskolan och fått en undervisning där de lär sig riktigt bra svenska, får ett stort ordförråd och kan språket väl. För de går det bättre sen i skolan. Hela syftet med det här är att stärka barnens möjligheter att lära sig svenska redan i förskoleåldern, säger hon.

Artikeln publicerades för första gången den 12 juli.

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00