Nio miljarder till skolan på två år

BUDGET. Regeringen vill öka statens utgifter för skolan med 9 miljarder de kommande två åren.

Mattias Croneborg

Regeringspartierna har enats om hur pengar till skolan ska fördelas nästa år. Det blir en höjning med 3,4 miljarder jämfört med i år. År 2016 ökar anslagen till skolan ytterligare. Även Vänsterpartiet står bakom uppgörelsen.

– Vi är överens med Vänsterpartiet om denna satsning, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff som han höll tillsammans med utbildningsminister Gustav Fridolin (V) för att presentera delar av den kommande budgeten. 

Pengarna ska skjutas till på tre områden som regeringen ser som extra viktiga för att svenska elevers skolresultat ska sluta sjunka. Det första är tidiga insatser, det andra är åtgärder för att höja läraryrkets status. Det tredje är mer pengar för att öka jämlikheten i skolan.

Gustav Fridolin anser att åtgärder för elever som har problem med inlärning kommer alldeles för sent.

– Vi sätter in mest stöd i nionde klass, och näst mest i åttonde klass, sade han på pressträffen och menade att det i lågstadiet och förskola sätts in minst stöd.

– I de bästa skolsystemen gör man precis tvärt om, sade han.

Fridolin menar att lärarna tidigt kan identifiera vilka elever som har problem.

Rätt medicin i detta sammanhang är, enligt regeringen, att anställa fler lärare och mer personal så att barngrupperna på förskolan och klasserna i lågstadiet kan bli mindre. För att möta elever med särskilda behov vill regeringen också ha fler speciallärare. Nästa år höjs anslagen för detta med sammanlagt 1,8 miljarder (se tabell). Året därefter höjs anslagen ytterligare. Då kommer anslagen att vara 3,4 miljarder högre jämfört med i år.   

 

  

För att göra läraryrket mer attraktivt vill regeringen öka möjligheterna för lärarna att vidareutbilda sig. Sammanlagt 600 miljoner tillförs skolan för dessa ändamål nästa år, och ytterligare 700 miljoner år 2016.

Det kan bli betydligt mer pengar för att höja attraktionskraften i läraryrket. Regeringen vill skjuta till 3 miljarder till ökade lärarlöner. Men dessa pengar ska tillföras tidigast 2016 och är villkorade hur arbetsmarknadens parter agerar, se Många oklarheter om lärarnas lönelyft.

Regeringen vill satsa 1 miljard kronor nästa år och ytterligare 1,6 miljarder året därpå för att öka jämlikheten i skolan. Merparten av pengarna läggs på ett program för att få skolorna att samverka bättre och för att kunna göra en speciell lönesatsning för lärare som tar jobb i skolor som har många elever med sämre skolresultat. 

 

 

Dokumentation

Skolpengar

Statens utgifter för utbildning är nära 60 miljarder kronor.

Merparten av detta, eller 47 miljarder kronor, går till högre utbildning, alltså högskolor, universitet och forskning. 

Drygt 12 miljarder kronor går till barn, ungdoms- och vuxenutbildning. 

Men staten står bara för en liten del av skolsektorns utgifter. Kommunernas kostnader för alla grund- och gymnasieskolor var cirka 125 miljarder kronor förra året. 

Källa: Budgetpropositionen för 2014 och SKL



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00