Nationell skolpeng första steget i Liberalernas plan att förstatliga skolan

Liberalerna ska verka för att reformera skolpengssystemet. Det beslutade partiet på landsmötet i helgen. Men alla var inte eniga. Tobias Hammarberg, ordförande för grund- och förskolenämnden i Haninge, är en av de Liberaler som inte tycker det är rätt väg för partiet.  

Liberalernas skolpolitiska talesperson Fredrik Malm valdes till andre vice ordförande för Liberalerna på partiets landsmöte i Linköping den 19-21 november. 
Liberalernas skolpolitiska talesperson Fredrik Malm valdes till andre vice ordförande för Liberalerna på partiets landsmöte i Linköping den 19-21 november. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Rebecka Prahl

Efter helgens landsmöte i Linköping står det klart att Liberalerna ska verka för att kötiden till friskolor begränsas till ett år, nationell skolpeng ska ersätta kommunal elevpeng och friskolornas finansiering ska ses över.

En nationell skolpeng är första steget att förstatliga hela huvudmannaskapet.

Fredrik Malm (L), skolpolitisk talesperson

– Det grundläggande problemet i svensk skola är att man inte klarar av att uppnå likvärdighet. Likvärdighet betyder inte att alla ska ha lika mycket pengar. Likvärdighet betyder att alla ska ha lika förutsättningar att nå målen, säger Fredrik Malm, Liberalernas skolpolitiska talesperson, till Altinget. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00