MP-byte i utbildningsutskottet

AVVECKLING. Den tidigare utbildningsministern och språkröret Gustav Fridolin tänker lämna riksdagen i höst. Men redan nu lämnar han utbildningsutskottet. Han ersätts av Annika Hirvonen Falk.

Gustav Fridolin kom in i riksdagen år 2002 som 19-åring. Han var då den yngsta riksdagsledamoten genom tiderna. Efter fyra år lämnade han riksdagen för att sedan göra comeback efter valet 2010. 

Året efter, 2011, valdes han till språkrör i partiet. En post han lämnade i samband med Miljöpartiets kongress i maj 2019.

Minister

Mellan 2014 och 2019 var han utbildningsminister i Stefan Löfvens första regering och i övergångsregeringen. När han i februari återvände till riksdagen tog han plats i EU-nämnden. Men redan efter två veckor tog han steget vidare till utbildningsutskottet.

Läs också: Omflyttning i Miljöpartiet

Det blev bara cirka fyra månader i utbildningsutskottet för Fridolin. Nu fyller han i stället Alice Bah Kuhnkes tomma stol i EU-nämnden. Gustav Fridolin kommer att sluta i riksdagen i oktober och då återgå till att bli folkhögskolelärare.

 

Utskottscomeback av Hirvonen Falk

MP:s nygamla representant i utbildningsutskottet blir i stället Annika Hirvonen Falk. Hon satt i utbildningsutskottet efter valet i höstas, fram till januari 2019. Då fick hon lämna sin riksdagsplats som statsrådsersättare efter att Alice Bah Kuhnke lämnat regeringen.

Efter att Alice Bah Kuhnke valts in i Europarparlamentet gör Hirvonen Falk nu comeback, både i riksdagen och i utskottet. Hirvonen Falk valdes in i riksdagen första gången år 2014 och var under den förra mandatperioden vice ordförande i justitieutskottet.

Forrige artikel Förslag på gång från Ekström om fjärrundervisning Förslag på gång från Ekström om fjärrundervisning Næste artikel Redaktören: Detta får du inte missa i Almedalen Redaktören: Detta får du inte missa i Almedalen

"Inrätta en statlig skolakut"

DEBATT. Skolans kommunalisering ledde till att likvärdighetens undergrävdes och att Sverige föll som kunskapsnation. Vi kräver att en statlig skolakut inrättas för att rädda skolan, skriver Åsa Fahlén tillsammans med lokala föreningar.