Moderaterna ger Fridolin kalla handen om förskoleklass

FÖRSKOLEKLASS. Camilla Waltersson Grönvall (M) håller fast vid att förskoleklassen ska ersättas med en ny årskurs 1 när det blir samtal i frågan med regeringen.

 Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas skolpolitisks talesperson
 Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas skolpolitisks talespersonFoto: Bild: Sylvia Reza
Mattias Croneborg

Förra veckan presenterade regeringens utredare ett förslag om att förskoleklassen ska bli obligatorisk. Men att den ska ha samma utformning som i dag. Samtidigt öppnade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) för samtal för att hitta en lösning över blockgränsen.

Det går en skarp skiljelinje mellan Alliansen och Sverigedemokraterna å ena sidan och regeringspartierna och Vänsterpartiet å den andra i frågan om tioårig grundskola.

Ny årskurs 1

Alliansen vill att sexåringar börjar med en ny årskurs 1 som är en del i grundskolan och första året i ett lågstadium som består av fyra årskurser. Utredningen föreslår att förskoleklassen behålls inom samma ramar som idag fast den blir obligatorisk. Redan idag går merparten av alla sexåringar i förskoleklass.   

– Utredningens förslag är en papperstiger, säger Camilla Waltersson Grönvall, Moderaternas skolpolitiska talesperson, till Altinget.

– En proposition som kommer att föreslå detta är redan fälld, säger hon och hänvisar till att en riksdagsmajoritet redan röstat för en tioårig grundskola och att förslaget utgår från att förskoleklassen ersätts.

Hon understryker att Moderaternas linje inte handlar om att se ned på förskolelärarna och deras kompetens. Utan det handlar om att den personal som undervisar i dagens förskoleklass skulle fortbildas för att kunna ta sig an första året i en tioårig grundskola.

– Vi vill inte plocka bort förskolelärarna, vi vill komplettera deras kompetens.

Kompletteringen skulle bland annat avse bedömningsstöd.

Samtalar gärna

Waltersson Grönvall säger att hon gärna kommer till samtal med Fridolin. Men för att det ska kunna bli en uppgörelse måste regeringen lämna linjen om obligatorisk förskoleklass och gå på linjen med en tioårig grundskola där förskoleklassens personal fortbildas för att kunna bli lärare i framtidens årskurs ett i en tioårig obligatorisk grundskola.

– Jag har varit otroligt tydlig om detta hela tiden, säger hon.

Dokumentation

Förskoleklass

Förskoleklassen infördes den 1 januari 1998 som egen skolform. Den ska ”underlätta en integration mellan förskolan och skolan där det bästa av verksamheterna skulle kunna tillvaratas och vidareutvecklas”.

Enligt skollagen ska kommunen erbjuda alla barn plats i förskoleklass det år de fyller sex år. Förskoleklassen ska omfatta minst 525 timmar om året, vilket motsvarar cirka tre timmar per dag, och vara avgiftsfri. Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov. Den ska också främja allsidiga kontakter och social gemenskap.

Läs mer om turerna kring tioårig skola

Fridolin öppnar för kompromiss om tioårig skola

Alliansen och SD driver på om skrotad förskoleklass

M upprört över regeringens planer för förskoleklassen

Fridolin på tvärs mot riksdagen om förskoleklass


Nämnda personer

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00