Miljonruschen till svensk skola

BEFOLKNING. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) lyfter fram flera verktyg för att hantera en ökning på en halv miljon elever. Men problemen är stora för många pojkar i skolan.

Foto: regeringskansliet
Mattias Croneborg

Aldrig har det gått så många elever i skolan och aldrig har könsfördelningen varit lika skev. Om några år väntas det vara 2,5 miljoner elever i för- grund-och gymnasieskolan. Det

Dokumentation

Reaktioner på Skolverkets statistik

”17,5 proc av niorna är obehöriga till gymnasiet. Mycket stor försämring på tre år. 2014 var motsv siffra 13,1. Ny skolpolitik behövs.” Jan Björklund, partiledare Liberalerna (Twitter)

”Det är inget annat än ett misslyckande för svensk skola att pojkar år efter år har sämre resultat än flickor.” Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

–  Det är under all kritik att utslagningen redan vid så tidig ålder får fortgå och till och med öka. Resultaten visar återigen behovet av att tydligt styra resurserna dit de bäst behövs. Om inte lärarna har möjlighet att sätta in stödet när det behövs så kommer det aldrig gå att vända utvecklingen. Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. (tidningen Skolvärlden)

”Sedan utbildningsminister Gustav Fridolin tog plats som minister i den rödgröna regeringen har andelen gymnasiebehöriga niondeklassare sjunkit. Våren 2014, innan Sverige bytte regering, sa Gustav Fridolin att aldrig tidigare har så många nior lämnat skolan utan att ha gymnasiebetyg. Det är underkänt. Då låg behörigheten på 13,1 procent. Sedan 2014, och under Gustav Fridolins tid som ansvarig minister, har behörigheten till gymnasiet sjunkit varje år.” Jesper Skalberg Karlsson, riksdagsledamot för (M) i en skriftlig fråga till Gustav Fridolin (riksdagen)


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00