Lotta Edholm (L) avgår efter 21 år

NAMN. Lotta Edholm, skolborgarråd och gruppledare för Liberalerna, har meddelat att hon lämnar alla sina uppdrag i Stockholms stad. Hon gör det efter 21 år som heltidspolitiker. 

Lotta Edholm (L) har haft en lång politisk karriär. Hon valdes till ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund 1989, var statsrådsersättare i riksdagen 1992-1994 och blev heltidspolitiker i Stockholmsstad 1998. Gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad har hon varit sedan 2006.

Dags att lämna

I våras tog Edholm emot S:t Eriksmedaljen för att hon suttit i kommunfullmäktige i 20 år. 

– Jag tycker att det är fel att få en medalj för det, men framför allt för att man inte ska sitta alltför länge, säger Lotta Edholm i en intervju med Dagens nyheter (DN).

Och nu är det alltså dags att lämna. Hon menar att tidpunkten har att göra med att hon vill ge sin efterträdare gott om tid inför nästa val. 

Enhetlig skolpolitik

Edholm utsågs till skolborgarråd första gången 2006. Efter valet 2014 blev hon i stället oppositionsråd, men är tillbaka som skolborgarråd sedan 2018. 

– Jag är stolt över det jag och mitt parti åstadkommit, inte minst arbetet för att förbättra kunskapsresultaten i Stockholms skolor, säger hon i ett pressmeddelande. 

Till DN säger hon att hon är mest stolt över arbetet med att föra över grundskolan från stadsdelsnämnderna till en central förvaltning. Det gav en enhetlig skolpolitik i hela Stockholm, något som enligt Edholm var viktigt för kunskapsresultaten. 

Lämnar inte politiken helt

Edholm behåller uppdraget som skolborgarråd fram till dess att kommunfullmäktige har valt en ersättare, en process som redan dragit igång. Hon lämnar heller inte politiken helt, planen är att sitta kvar i Liberalernas partistyrelse. Utöver det är framtiden fortfarande oviss. 

– Jag hoppas hitta ett jobb där jag kan utnyttja mina erfarenheter inom politik, samhällsfrågor, krishantering och ledarskap, men jag skulle också kunna tänka mig att skriva, för det tycker jag är roligt, säger Edholm till DN. 

Forrige artikel Etableringsstopp och nya krav på friskolor kan komma inom två år Etableringsstopp och nya krav på friskolor kan komma inom två år Næste artikel Nya lagar du måste ha koll på inom utbildning Nya lagar du måste ha koll på inom utbildning
Försenad utredning om trygghet och studiero sjösätts

Försenad utredning om trygghet och studiero sjösätts

ORDNINGSREGLER. Återigen väljer utbildningsministern att utreda januariavtalets skrivningar inom departementet istället för att tillsätta en fristående utredning. En kommuntjänsteman ska nu ta fram en nationell plan för trygghet och studiero.