Debatt

Lärarförbundet Student: Attraktiva lärarutbildningar löser lärarbristen

DEBATT. Lärarstudenter gör mest nytta genom att utbilda sig till lärare, skriver Petter Ådahl från Lärarförbundet Student, som menar att heltidsstudenter inte ska användas för att råda bot på skolans rekryteringsproblem.

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Petter Ådahl
Ordförande Lärarförbundet Student 

Decennier av uteblivna satsningar, bristande utbildningskvalitet och ryckig politisk styrning har bäddat för lågt söktryck till lärarutbildningen. Det enda som på sikt kan lösa lärarbristen är attraktiva lärarutbildningar av hög kvalitet och att läraryrket ges rätt förutsättningar. Därför välkomnar vi flera av de satsningar regeringen nu gör, men det är en lång väg kvar att gå.

Läraryrket måste bli attraktivare

Att för få väljer att utbilda sig till lärare är den grundläggande orsaken till lärarbristen. Det är därför glädjande att ansvarig minister Helene Hellmark Knutsson uppmärksammar vikten av att stärka lärarutbildningarnas attraktivitet. Lärarutbildningarna är fortsatt resurssvaga och deras låga status och yrkets dåliga arbetsvillkor får många studenter att hoppa av. Dessutom lämnar en stor andel nyexaminerade yrket i förtid. Skälen till att alldeles för få väljer att utbilda sig till lärare behöver åtgärdas om man från politiskt håll menar allvar med att lösa lärarbristen.

Lösningen kan av dessa skäl aldrig vara att heltidsstudenter uppmuntras av staten att dra sitt strå till stacken för att råda bot på skolans rekryteringsproblem. Vi lärarstudenter är den största tillgången för svensk skola när vi prioriterar vår utbildning, för att inom utsatt tid bli legitimerade lärare.

Arbetsvillkoren inte konkurrenskraftiga

Lärarförbundet Student instämmer i att det kan vara positivt om studenters eventuella extrajobb är kopplade till det aktuella utbildningsområdet. I dag är problemet dock inte att lärarstudenter har svårt att få jobb inom skolan. Snarare ligger problemet i att arbetstider och arbetsvillkor inte är konkurrenskraftiga jämfört med övriga arbetsmarknaden. Många av våra medlemmar väljer aktivt bort skolan som arbetsplats av dessa anledningar. Därför kan det, som vi tagit upp tidigare, vara en idé att erbjuda lärarstudenter goda arbetsvillkor i sommarskolor. Detta löser dock inte det grundläggande behovet av långsiktiga satsningar på lärarutbildningen och läraryrket.

Fokus på utbildningen

Lärarutbildningarna är fortsatt resurssvaga och deras låga status och yrkets dåliga arbetsvillkor får många studenter att hoppa av.

Lärarbristen kräver givetvis en bred palett av olika åtgärder. Lärarförbundet Student är gärna med och diskuterar hur lärarutbildningen kan bli bättre och hur lärarstudenter bäst, på såväl kort som lång sikt, kan bidra till att höja resultaten i svensk skola. Det är dock vår fasta övertygelse att lärarstudenter gör som mest nytta genom att utbilda sig till lärare. Lärarbristen kan inte hejdas genom kortsiktiga lösningar som undergräver utbildningens kvalitet. I stället krävs goda förutsättningar för en högkvalitativ utbildning och ett attraktivt yrkesval. Endast så löser vi lärarbristen. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00