Lärarförbundet och Moderaterna vill ha förstelärare i förskolan

UTBILDNING. Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, och Camilla Walterson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna, vill ha förstelärartjänster även i förskolan.

Mattias Croneborg

”Vi måste stärka det pedagogiska utvecklingsarbetet i förskolan. Vi vill därför utveckla och fördjupa förste­lärarreformen så att även förskollärare kan bli förstelärare. Detta skulle innebära att statusen för yrket stärks, inte bara av en höjd lön med 5 000 kronor i månaden, utan också att yrket innebär fler och bättre karriärsutvecklingsmöjligheter för förskollärare, skriver de på DN debatt.

Smidig övergång

Johanna Jaara Åstrand och Camilla Walterson Grönvall betonar också vikten av en smidig övergång mellan de olika skolformerna.

”En del i att förstärka den sammanhållna skolan är en mer likvärdig överlämning från förskola till förskoleklass. Förskollärares ovärderliga kunskaper om varje barn måste föras vidare till nästa skolform”, skriver de.  

Moderaterna krävde så sent som på onsdagen att förskoleklassen ska avvecklas i förmån för en tioårig grundskola. Men Walterson Grönvall menar att utspelet tillsammans med Lärarförbundet inte innebär en kursändring för partiet i frågan.

– Absolut inte. Just nu är en skolform förskoleklassen. Det handlar om det principiella om övergångarna mellan skolformerna. Det är snarare Socialdemokraterna som svängt i frågan då Lena Hallengren (utbildningsutskottets ordförande) i går i riksdagsdebatten pratade om en tioårig grundskola.

Bättre samarbete

Johanna Jaara Åstrand och Camilla Walterson Grönvall anser att det måste bli bättre möjligheter för förskolor och förskoleklasser att samverka och ”på ett kvalificerat sätt underlätta barns övergångar mellan förskola och förskoleklass.”

De vill dessutom att förskolechefernas titel ska vara rektor för att visa att rollen som chef i förskolan är lika betydelsefull som för rektorer i allmänhet. Därför ska det också bli en obligatorisk och specialanpassad rektorsutbildning.

Nämnda personer

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande Sveriges lärare
Lärare (Umeå uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00