Lag kan hjälpa till i fördelning av skolpeng

FÖRDELNING. Kommuner kritiseras för att inte följa lika villkorsprincipen. Men enligt skolrättsexperten kan en ny lag tvinga fram förbättringar som gynnar både fristående och kommunala huvudmän.

Josefin Lingström

Fristående huvudmän fortsätter att rikta kritik mot hur kommunerna väljer att betala ut skolpengen. Därför gav Friskolornas riksförbund en revisionsbyrå i uppdrag att granska kommunernas arbetssätt.  

Läs också: Ulla

Dokumentation

Skolkostnadsutredningen

Utredningen valde att lämna förslag och överväganden som tar utgångspunkt i de system som byggts upp inom skolområdet avseende tillståndsgivning, bidragsgivning, antagning, ekonomisk rapportering med mera, och vidareutveckla dessa system i stället för att nya system byggs upp.

Förslag från utredningen:

  • Hemkommunens bidrag till enskilda huvudmän ska förutom grundbelopp, och i förekommande fall tilläggsbelopp, även bestå av ett strukturbelopp. Där ska de resurser som fördelas utifrån barns och elevers olika förutsättningar och behov ingå, med undantag för resurser som fördelas enligt reglerna om tilläggsbelopp.

  • Ett krav på jämförbar ekonomisk redovisning på skolenhetsnivå ska införas för såväl kommunala som enskilda huvudmän.

  • Vid bedömningen av om en etablering av en ny friskola skulle innebära påtagliga negativa följder för lägeskommunen, ska det särskilt beaktas intressena av alla elevers rätt till likvärdig utbildning samt att en överetablering av skolor inte uppstår.

  • Regler om gemensam kö, administrerad av lägeskommunen, för kommunala och fristående skolor bör inte införas.


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00