Kommunerna som går före politikerna – inför högskolebehörighet

GYMNASIET. Flera kommuner går redan nu före rikspolitikerna och inför högskolebehörighet på yrkesprogrammen – utan att anställa fler lärare och utan kostnadsökningar.

Agneta Nilsson, rektor på Universitetsholmens gymnasium i Malmö, och Patrik Forshage, utbildningschef i Täby kommun.
Agneta Nilsson, rektor på Universitetsholmens gymnasium i Malmö, och Patrik Forshage, utbildningschef i Täby kommun.
Josefin Lingström

I juni ska det tas beslut i riksdagen om regeringens förslag till högskolebehörighet på gymnasiet. Och det verkar inte finnas stor majoritet för förslaget om att återinföra högskolebehörighet som standard på alla yrkesförberedande gymnasieprogram. Men flera kommuner har gått steget före regeringen i frågan. Täby kommun kommer från och med i höst återinföra behörigheten på deras kommunala gymnasium.

– Täbys invånare har påpekat att en av orsakerna till att man inte valt yrkesprogram beror på att det inte leder till högskolebehörighet. Något som är viktigt utifrån möjligheten till att göra mer långsiktiga val, säger utbildningschef i Täby kommun, Patrik Forshage, till Altinget.

Det innebär att de som börjar på Åva gymnasiums yrkesprogram till hösten aktivt måste välja bort behörigheten om de inte vill läsa den.

Läs också: Branschen vill ha högskolebehörighet: "Jätteallvarligt problem för Sverige"

För skolan innebär det också att man måste göra vissa justeringar i tjänstefördelningar. Men gymnasiet har i dag andra högskoleförberedande program och därför finns kompetensen redan på plats. Därför anser Patrik Forshage att det inte är en så stor omställning för gymnasieskolan.

– Vår bedömning är att det är en så marginell kostnadsförändring så att den inte påverkar skolans eller kommunens budget.

Men för ett gymnasium som inte har högskoleförberedande program, kan omställningen vara svårare, enligt Patrik Forshage. Då kan det behövas ytterligare rekrytering och förstärkning av viss kompetens bland lärare.

Involverade andra aktörer

Planerna på att införa detta i Täby kommun har funnits flera år. Men när beslutet togs för ett år sedan informerades både grannkommunerna och friskolorna i Täby. Bland annat Waxholm, Österåker och Vallentuna som har elever i Täby.

– De har varit viktigt att de kommunerna vet om de här planerna och vi har fått väldigt positiva reaktioner därifrån på tjänstemannanivå, säger Patrik Forshage.

Genomförbart

Men det är inte bara Täby kommun. I Gävle kommun har man haft samma upplägg i ett år på yrkesprogrammen. På Universitetsholmens gymnasium i Malmö har de tre yrkesprogrammen haft högskolebehörighet i flera år.

Och enligt rektor Agneta Nilsson har det inte varit svårt att genomföra. De har inte behövt anställa fler lärare trots att de bara har yrkesförberedande program på skolan.

– Nej, vi hade teoretisk kompetens sedan tidigare. Vi upplevde inte att det var på grund av det som vi behövde rekrytera lärare. Utan snarare att vi ökar intaget.

Läs också: Regeringen utreder ämnesbetyg

Senaste åren har söktrycket ökat till skolan ungefär samtidigt som de införde högskolebehörighet på yrkesprogrammen.

– Men det är svårt att säga om det är på grund av det eller att vi blev utnämnda till Sveriges bästa yrkesskola.

Men färre elever har valt bort högskolebehörigheten än vad det var elever som la till den innan det blev standard. Av alla 180 elever som började på gymnasiet i höstas, är det cirka 30 elever som har valt bort den.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00