Kommuner vill ha tydliga besked om skolgång för ukrainska flyktingar

Kommunerna börjar förbereda sig för att ta emot ukrainska barn i skolan, något de är skyldiga till enligt massflyktsdirektivet. ”När det blir frågor om skolgång behöver vi veta vilka behov vi i kommunen är skyldiga att tillgodose så att vi kan börja jobba utifrån det” säger Christian Wigren, Nynäshamns kommun, till Altinget. 

Flyktingar vid uppsamlingsstationen i staden Przemysl i Polen.
Flyktingar vid uppsamlingsstationen i staden Przemysl i Polen.Foto: Ola Torkelsson/TT
Rebecka Prahl

De senaste fem dagarna har mellan 200 och 300 ukrainska medborgare kommit med färjan från Polen till Nynäshamn och fler väntas komma de närmaste dagarna.

Enligt massflyktsdirektivet, som EU-länderna aktiverade den 3 mars, har flyktingar från Ukraina rätt till tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd i EU i ett år, med möjlighet till förlängning. Under den här tiden har man också rätt till fri skolgång.

– Skolgången är en av våra huvuduppgifter där det verkligen är kommunen som ansvaret ligger på. Barnen behöver komma i kontakt med skolan så snabbt som möjligt så att de kan påbörja någonting som kan liknas vid ett normalt liv, säger Christian Wigren, stabschef för krisledningen i Nynäshamns kommun som aktiverats med anledning av situationen i Ukraina, till Altinget. 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00