Kommuner ska få driva internationella skolor

GRUNDSKOLA. Kommuner ska få driva internationella skolor. Förslaget är kritiserat men utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) går vidare med förslaget till riksdagen.

Mattias Croneborg

Förslaget om nya regler för internationella skolor har dragit ut på tiden. För drygt ett år sedan var utredningen klar. Men flera tunga remissinstanser motsatte sig idén att även kommuner ska få driva internationella skolor på grundskolenivå (kommunala internationella gymnasier finns redan). Motståndarna var bland annat Statskontoret, Skolverket och Friskolornas Riksförbund.

I stället vidgar regeringen målgruppen av elever som kan komma i fråga för internationella skolor med kommunala huvudmän.

Regeringen vill nu, till skillnad från utredningsförslaget, att ”även elever som har undervisningsspråket som dagligt umgängesspråk med en eller båda vårdnadshavarna och tillräckliga kunskaper i språket för att kunna följa undervisningen ska ha möjlighet att fullgöra sin skolplikt i en internationell skola på grundskolenivå med en kommunal huvudman”.

Elevavgifter stridbar fråga

En annan fråga där regeringen driver en annan linje än vad utredningen förespråkade handlar om möjligheten att ta ut elevavgifter för privata internationella skolor. Utredningen ville att avgift endast skulle tas ut för att täcka ”rimliga merkostnader som är kopplade till att utbildningen följer ett annat lands läroplan eller en internationell läroplan. Avgifterna ska också vara skäliga med hänsyn till de bidrag som lämnas av elevernas hemkommuner”.

Nu vill regeringen att detta ska gälla även för merkostnader hänförliga till att internationella skolor riktar sig till en annan målgrupp än vad vanliga skolor gör.

Därmed går regeringen de internationella privata skolorna delvis till mötes. De hade påpekat att ursprungsförslaget skulle medföra så pass försämrad ekonomi för skolorna att verksamheten skulle upphöra. 

Nu när förslaget är ändrat bedömer regeringen att antalet skolor eller antalet elever inte kommer att påverkas negativt.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Dokumentation

Internationell skola

En internationell skola anordnar utbildning som följer ett annat lands läroplan eller en internationell läroplan. Exempel på internationella läroplaner är Primary Years Programme (PYP), Middle Year Programme (MYP) och Diploma Programme (DP).

 

Intenationella skolor i Sverige

  • The International School of Stockholm
  • The British International Primary School, Danderyd
  • International School of Gothenburg Region, Göteborg
  • Fryxellska skolan, Västerås
  • Bladins skola, Malmö.

Länk till regeringens förslag. Proposition 2015/16:17

 

Aktörerna om internationella skolor

Statskontoret: "Förslaget är inte tillräckligt motiverat och det riskerar att leda till snedvridna konkurrensförhållanden", skriver myndigheten.

Skolverket: "Utgångspunkten i skolväsendet är att utbildningen ska bedrivas enligt svensk läroplan. Det krävs starka skäl för att frångå detta." skriver verket. Skolverket tar också upp sjunkande skolresultat och kommunernas ansvar med "att bidra till förbättrade kunskapsresultat och en ökad likvärdighet och det är väsentligt att detta står i fokus".

Skolinspektionen vill ha kommunala internationella skolor.

Friskolornas Riksförbund ifrågasätter att kommunala huvudmän ska kunna driva internationella skolor. Förbundet vill heller inte att de internationella skolorna ska behöva undervisa på svenska.

SKL är positivt.

Svenskt Näringsliv är i stora drag positivt till utredningens förslag, men organisationen vill inte att regelverket för att ta ut avgifter för skolorna ska bli mer strikt.

Lärarförbundet anser att all undervisning bör vara kostnadsfri.

Lärarnas Riksförbund är positivt till ett nytt regelverk om avgifter, men saknar en analys av hur stort behovet är av kommunalt drivna internationella grundskolor.


Nämnda personer

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00