Känd diplomat får forskningscentrum uppkallat efter sig

Stockholms universitet invigde Hans Blix centrum för de internationella relationernas historia den 18 maj. Blix är en ansedd diplomat, tidigare utrikesminister och högsta ansvarig för FN:s säkerhetsarbete inom atomenergi.
 

Diplomaten Hans Blix har gjort sig känd för sina insatser och expertkunskaper om kärnvapenfrågor och nedrustning.
Diplomaten Hans Blix har gjort sig känd för sina insatser och expertkunskaper om kärnvapenfrågor och nedrustning.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Hans Blix var tidigare generaldirektör för FN:s atomenergiorgan IAEA och arbetade då till stor del med inspektioner av massförstörelsevapen i Irak. Han hade också uppdraget att hantera kärnkraftshaveriet i Tjernobyl våren 1986 och hjälpte Sovjetunionen med att stärka säkerheten inom kärnkraft.

Dessförinnan hade han en lång karriär på utrikesdepartementet. Där har han varit folkrättssakkunnig, statssekreterare och utrikesminister i den dåvarande folkpartistiska regeringen under statsminister Ola Ullsten.

– Jag är stolt, rörd och känner mig ödmjuk. Det är för mycket, åt helvete för mycket, säger han om att få ett forskningscenter i sitt namn.

År 1960 disputerade han i internationell rätt vid Stockholms universitet.

”Omotiverad Nato-ansökan”

Syftet med centret är att bygga en nationell plattform för forskning om maktrelationer i det internationella systemet. De har bedrivit digital verksamhet med Zoom-seminarier under två års tid med anledning av pandemin men har nu invigts formellt.

– Jag tror det barkar iväg mot svenskt Natomedlemskap, fast jag anser inte att den råa ryska invasionen av Ukraina motiverar det. Vi borde ha lite mer is i magen och verka för avspänning – inte för Natokompanier på Gotland, säger han i ett uttalande om det rådande säkerhetspolitiska läget.

 

Nämnda personer

Hans Blix

Docent i folkrätt Stockholms universitet
jur. dr och docent i folkrätt (Stockholms uni. 1960), fil.dr (University of Cambridge 1958), jur. kand (Uppsala uni. 1951)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00