Introduktionsprogram görs om – Skolverket ska hjälpa kommunerna

ELEVANTAL. Även om antalet elever på introduktionsprogrammen inte ökar längre, behöver kommunerna stöd från Skolverket. Skolverket hoppas att genomströmningen av elever ökar med ett nytt program.

Lisa Ekehult, undervisningsråd på Skolverket, förklarar att syftet med de fem olika programmen inte uppnåtts. Därför görs de nu om.
Lisa Ekehult, undervisningsråd på Skolverket, förklarar att syftet med de fem olika programmen inte uppnåtts. Därför görs de nu om.Foto: Skolverket
Josefin Lingström

De fem olika introduktionsprogrammen på gymnasiet har fått utstå prövningar senaste åren med ökat antal elever. Regeringen införde ett statsbidrag förra året för att försöka hjälpa huvudmännen. De som ansöker om det får

Dokumentation

Introduktionsprogrammen

Yrkesintroduktion

Yrkesintroduktion vänder sig till elever som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Eleven får en yrkesinriktad utbildning för att kunna söka till ett yrkesprogram eller få ett arbete. 

Individuellt alternativ

Individuellt alternativ utformas för enskild elev och vänder sig i första hand till ungdomar som inte är behöriga till ett yrkesprogram och som har stora kunskapsbrister och svag motivation.

Språkintroduktion

Språkintroduktion är till för ungdomar som nyss har kommit till Sverige. Utbildningen har fokus på svenska språket för att eleven ska kunna gå vidare till något annat program i gymnasieskolan, eller till annan utbildning.

Preparandutbildning (ersätts av Programinriktat val i juli 2019)

Preparandutbildningen riktar sig mot elever som behöver fler godkända betyg för att kunna börja på ett nationellt yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Utbildningen utformas för varje enskild elev och ska pågå i högst ett år.

Programinriktat individuellt val (ersätts av Programinriktat val i juli 2019)

Programinriktat individuellt val riktar sig till elever som vill gå ett yrkesprogram, men den saknar behörighet och de kunskaper som behövs.


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00