Ingen skolgång för utsatta EU-migranter

UTBILDNING. Det bästa för barn till utsatta EU-medborgare är att skolgången sker i det egna hemlandet. Det anser den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare. En uppfattning som också delas av barnminister Åsa Regnér (S).

Under ett års tid den särskilda utredaren Martin Valfridsson kartlagt situationen för de människor som kommer till Sverige för att tigga eller som kommer hit som svart arbetskraft. Situationen för dessa är oftast väldigt utsatt. Många kommer från mycket fattiga förhållanden från Rumänien och Bulgarien, många är romer, menar Martin Valfridsson.  

Utredningen har haft ett särskilt fokus på barn. I dagsläget bedöms det finnas omkring 70-100 barn till EU-migranter i Sverige. När det dyker upp ett barn i en kommun gäller det att snabbt säkerställa att barnen är i en bra situation. Det görs utifrån den lagstiftning som redan finns, men det kräver också ett nära samarbete med frivilligorganisationer eller kyrkor som i första hand har kontakt med gruppen.

– Ibland tror jag att det bästa en kommun kan göra är att förklara lagstiftningen. Att det finns en risk att barnet omhändertas om situationen kräver det.

Login