Debatt

Inför friskvårdsbidrag för studenter i pandemins spår

Psykisk ohälsa är ett problem bland studenter. Det är dags att tag i våra folkhälsoproblem och som samhälle investera i ökad fysisk aktivitet. Inför därför friskvårdsbidrag till landets studenter, skriver flera studentidrottsföreningar.

”Ett friskvårdsbidrag på 1 000 kronor per termin för studenter skulle kickstarta fysisk aktivitet och ökat välmående, så fort vi har möjlighet att återgå till gemensamt idrottande.”
”Ett friskvårdsbidrag på 1 000 kronor per termin för studenter skulle kickstarta fysisk aktivitet och ökat välmående, så fort vi har möjlighet att återgå till gemensamt idrottande.”Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Lukas Berglund
Ordförande, Stockholms studenters idrottsförening
Charlotte Westh Kujawa
Ordförande, IF academ Malmö
Anders Rebbling
Ordförande, Idrottsklubben studenterna i Umeå
Arvid Iverstam
Ordförande, Linköpings universitets allmänna idrottsförening basket
Johanna Grip
Idrottssekreterare, V-Dala IF (Västmanlands-Dala nations idrottsförening)
Nils Hammarang Grip
Ordförande, Chalmers orienteringslöpare
Karin Björnson
Ordförande, Linköpings akademiska ridklubb
Fabian Fond
Ordförande, Lunds akademiska cheerleadingförening
Pia Carlsson
Verksamhetschef, Linköpings studenters idrottsförening
Hanna Kultanen
Ordförande, Medicinska idrottsföreningen i Uppsala
Ruben Westfelt
Ordförande, Stockholms universitets fotbollsförening
Simon Runefors
Ordförande, Lithe vilse orientering
Oliver Degerstedt
Ordförande, Uppsala akademiska roddarsällskap
Kimberly Klarin
Ordförande, Högskolan Kristianstad idrottsförening
Mattias Kristensson
Ordförande, Handels IF
Maria Hendar
Ansvarig, Idrottsföreningen trikadien
Victor Johansson
Verksamhetsansvarig, VUGI
Torsten Liljeberg
Ordförande, Campusgymmet Örebro
Nora Erlandsson Andreasson
Ordförande, Halmstad studentidrottsförening
Jonathan Sjölander
Ordförande, Chalmers studentkårs idrottssällskap

Sverige har stora problem med folkhälsan. De problem som fanns innan covid-19, riskerar nu att växa till nya nivåer. Det är dags att vi tar tag i våra folkhälsoproblem och som samhälle investerar i ökad fysisk aktivitet, genom ett friskvårdsbidrag till landets över 400 000 studenter. En enkel och relativt billig åtgärd, som skulle återbetala sig mångfaldigt i ökat välmående, bättre studieresultat och starkare idrottsföreningar.

Medicin mot psykisk ohälsa

Att rörelse hjälper mot övervikt och dess följdbesvär är allmänt känt. Men faktum är att det även hjälper mot psykisk ohälsa. Från depression till stress och sömnbesvär. En problematik som inte bara drabbar den enskilde. År 2010 berodde 30 procent av svenskarnas sjukskrivningar på psykisk ohälsa, en siffra som steg konstant upp till 48 procent 2019. Pandemiåret såg vi dock en glädjande nedgång, till 41 procent. Siffrorna är tyvärr dystrare i CSN:s enkätundersökning om studenters mående. Här uppger två av tre studenter att de lider av ängslan, oro eller ångest.

Allt fler läkare, med Anders Hansen som mest synlig företrädare, förordar fysisk aktivitet som medicin. Inte bara för patienter som lider av övervikt och dess följdsjukdomar, utan även för patienter med lätt till måttlig depression. Som ensam behandlingsform eller i kombination med andra åtgärder. Forskningen visar att så lite som 30 minuters aktivitet per dag, starkt bidrar till minskade problem för den som lider av oro och stressrelaterade sjukdomar.

Relativt billig investering

Ett friskvårdsbidrag på 1 000 kronor per termin för studenter skulle kickstarta fysisk aktivitet och ökat välmående, så fort vi har möjlighet att återgå till gemensamt idrottande. En enkel och relativt billig investering som skulle betala sig själv mångfaldigt och göra underverk för föreningslivet och folkhälsan – två viktiga samhällspelare som tagit stryk under pandemin.

Även utan pandemins osäkerhet och isolation är det påfrestande att studera. Att alltid ha en skräckinjagande tenta som närmar sig, ett grupparbete att hålla ordning på eller att försöka hitta sin plats i nya städer och sammanhang. Och det blir inte bättre av att den fysiska aktiviteten för många av oss inte prioriteras så högt som den borde under studieåren. Något som är naturligt, men som riskerar att resultera i sämre studieresultat och minskad rörelse även senare i livet.

Vårt förslag är en enkel och i sammanhanget billig investering i folkhälsan och föreningslivet.

Studentidrottens föreningar

Stora samhällskostnader

Enligt en undersökning från Riksidrottsförbundet har idrottandet under pandemin minskat mest i åldrarna 20–25, där andelen studenter är som högst. Undersökningen visar en minskning om nästan 22 procent hösten 2020, mot samma period 2019. Förutom att denna drastiska nedgång påverkar den individuella hälsan, kommer den medföra stora kostnader för samhället.

Samhällskostnaden för psykisk ohälsa skattas till mellan 60 och 80 miljarder kronor per år, enligt en forskningsstudie publicerad i European Neuropsychopharmacology. Enligt Folkhälsomyndigheten är samhällskostnaden för fetma och övervikt i samma härad. Ett friskvårdsbidrag om 1 000 kronor per termin till landets studenter skulle enligt våra beräkningar innebära en investering om cirka 600 miljoner kronor, kostnader för administration via CSN inkluderat. Detta är pengar som skulle gå rakt ut i, av pandemin sargade, föreningslivet och samtidigt göra skillnad för landets studenter.

För ett ökat välmående

För denna investering, motsvarande 1 procent av den psykiska ohälsans årliga kostnader, skulle vi inte bara få ett mer levande föreningsliv det skulle även ge en mer välmående befolkning och minskade samhällskostnader över tid.

Idrottande är inte någon universallösning för psykiska problem eller åkommor. Men forskningen visar att det kan hjälpa många av oss att må bättre. Oavsett om vi är stressade över en tenta, har svårt att sova eller lider av sjukdomar. Vårt förslag är en enkel och i sammanhanget billig investering i folkhälsan och föreningslivet.

Så, låt oss göra det. För Sveriges bästa.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00