Huvudmän får verktyg för att styra fritids

UPPDRAG. Läroplanen för fritids och förskoleklass ska ändras så att det blir lättare för huvudmännen att styra verksamheten.

Regeringen ska besluta att Skolverket får i uppdrag att skriva två nya avsnitt i läroplanen, ett om fritids och ett om förskoleklassen.

– I dag är styrdokumenten dåligt utformade. Man ser inte skoldagen som en helhet, sade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på en presskonferens.

I Alliansens budget, vilken är den som gäller för år 2015, finns ökade anslag till fritids och förskola för att kunna minska gruppernas storlekar och öka personaltätheten. Liknande satsningar fanns i regeringens budgetalternativ.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, var med på samma pressträff. Hon betonade att det inte bör handla om att fritids och förskoleklass ska få nya uppgifter.

– Det bör vara att tydliggöra de roller som fritidsverksamhet och förskoleklassen redan har.

Hon vill inte heller att det ska formuleras några kunskapskrav i läroplanen.

– Det ska snarare vara syfte och innehåll.  

Forrige artikel Revisorer granskar mottagning av flyktingbarn Næste artikel Fler blir lärare
KD byter ledamöter i utbildningsutskottet

KD byter ledamöter i utbildningsutskottet

ROCKAD. När Desirée Pethrus lämnade riksdagen satte det igång en kedjeeffekt i den kristdemokratiska riksdagsgruppen. Fyra personer får nya utskott. Bland annat får utbildningsutskottet en ny ledamot.