Här är regeringens jämställdhetsutmaning

JÄMSTÄLLDHET. Ju yngre eleven är desto större är sannolikheten för en kvinnlig lärare. Det riskerar att befästa bilden hos pojkar att utbildning är något för kvinnor, varnar gymnasieministern och förra jämställdhetsutredaren Anna Ekström (S). 

Mattias Croneborg

Före valet, 2014, sade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att könsfördelningen bland lärare måste bli jämnare. minst 40 procent skulle vara män om fyra år.

Målet skulle nås genom att staten,

Dokumentation

Regeringens arbete för jämställdhet i skolan

Statens skolverk fick i juli 2015 i uppdrag att ta fram och genomföra nationella skolutvecklingsprogram för att utveckla arbetet med skolans värdegrund, vilket inkluderar jämställdhet.

Skolverket föreslog i maj ändringar i läroplanerna för grundskolan, förskoleklassen, fritidshemmet, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan för att bland annat förtydliga skolans uppdrag att motverka traditionella könsmönster.

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att göra en översyn av läroplanen för förskolan. Bland annat behöver läroplanens skrivningar om jämställdhet tydliggöras. Uppdraget ska redovisas senast den 23 mars 2018.

För att förstärka och utveckla elevhälsan satsar regeringen 200 miljoner kronor årligen från och med 2016 för fortsatta insatser för en förstärkt och utvecklad elevhälsa.

Fortbildningsinsatser för studie- och yrkesvägledare som ska fokusera på att stärka jämställdhetsperspektivet för att motverka att elevernas studie- och yrkesval inte begränsas av kön, social eller kulturell bakgrund.

Yrkesprogramsutredningen har kommit med förslag hur försöksverksamheten med branschlärlingar kan utformas för att uppmuntra eleverna till mindre könsstereotypa utbildningsval.

I maj 2015 tillsatte regeringen en expertgrupp för ökad jämställdhet i högskolan. Expertgruppen består av personer från olika delar av samhället som kan bidra med kunskaper och erfarenheter i jämställdhetsfrågor.

Ett nationellt mål om att lika många kvinnor som män ska rekryteras som professorer 2030.

Forskningspropositionen, som lades fram i november 2016 presenterar ett antal åtgärder för att främja jämställdhet i högskola och forskning. Regeringen vill ha en mer jämställd fördelning av forskningsmedel.

Alla statliga universitet och högskolor har fått i uppdrag att ta fram en plan för att utveckla jämställdhetsintegrering.

Regeringen har gett Statistiska Centralbyrån (SCB) i uppdrag att ta fram indikatorer för de nya jämställdhetspolitiska delmålen Jämställd utbildning och Jämställd hälsa.


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00