Hallå där Matz Nilsson – som vill bilda ett nytt nationellt skolledarförbund

På Skolledarnas kongress i helgen blev Matz Nilsson vald till ordförande – för fjärde gången. I en intervju med Altinget berättar han om planerna på att skapa ett nytt nationellt förbund för skolledare, riktningen för verksamheten de kommande åren och vilka fyra huvudfrågor förbundet ska driva.

Matz Nilsson har precis påbörjat sin fjärde mandatperiod som ordförande för Sveriges Skolledarförbund.
Matz Nilsson har precis påbörjat sin fjärde mandatperiod som ordförande för Sveriges Skolledarförbund.Foto: Martin Lindeborg/Sveriges Skolledarförbund
Rebecka Prahl

Hur känns det att bli vald till ordförande för fjärde gången?

– Det känns fantastiskt bra att få en enhällig kongress att ställa sig bakom att jag får leda arbetet tre år till tillsammans med förbundsstyrelsen och alla våra fackligt förtroendevalda runt om i landet. Det är stora och viktiga frågor så det känns väldigt kul, hedrande och viktigt, säger Matz Nilsson.

Vilka beslut togs på kongressen?

– Man ställde sig bakom förbundsstyrelsens alla propositioner och vi hade väldigt bra diskussioner om inriktningen för vår verksamhet. Vi hade flera motioner, en sådan var att vi kommer stärka utveckling av de digitala utbildningarna för fackliga och förtroendevalda medlemmar.

Vilka frågor kommer ni driva? 

Vår ambition är att bilda ett separat, nytt förbund för landets skolledare och så hoppas vi att man kan bilda ett nationellt förbund för alla lärare. Den diskussionen ska vi påbörja nu.

Matz Nilsson.

– Vi har fyra huvudområden som vi kommer lägga all vår kraft vid. Det första handlar om att verkligen se till att vi får till en nationell strategi kring hur vi ska hantera skolledarnas arbetsmiljö. Vi har Europas största omsättning på rektorer i dag i grundskolan, vi har en arbetsmiljö och en arbetssituation där var fjärde skolledare riskerar utmattning om man inte gör något åt arbetssituationen. Det handlar om den individuella arbetsmiljön för skolledare, arbetstiden, semesteruttag, men också uppdragets utformning. Det är ett alldeles för brett uppdrag.

– Det andra området är skolledarnas löneutveckling. Den enda chefen i offentlig verksamhet i Sverige i dag som tjänar mindre än den man arbetsleder, det är en skolledare. Så kan vi inte ha det. Chefen som tar budgetansvar, personalansvar och arbetsmiljöansvar måste ha en lön som motsvarar uppdraget och det ansvar man tar.

– Det tredje området handlar om den professionella utvecklingen, skolledarens möjligheter att kunna fördjupa och utveckla sin kunskap under yrkeskarriären. Det handlar om de nationella professionsprogrammen för rektorer, att skolledarna ska ha en adekvat kompetensutveckling utifrån de behov man har i sitt nationella uppdrag.

– Det fjärde området är att vi måste få till en likvärdig skola med nationell statlig finansiering. Så att den som formulerar uppdragen till lag och förordning också finansierar det. Staten ger uppdrag i form av läroplaner och förordning och då menar vi att staten måste ta ett ansvar för finansieringen också.

Hur kommer ni gå tillväga för att genomföra uppdragen?

– När det gäller lönerna har vi påbörjat genom att vi skickat in namninsamling om ett nationellt rektorslönelyft till regeringen. Nu kommer vi också ta oss an att fokusera skolledares arbetsmiljö. Där kräver vi att man tar fram en nationell handlingsplan för hur vi ska få ett hållbart ledarskap i förskola och skola.

– Vi kommer också jobba med att titta på de förutsättningarna som det finns för att bilda ett nytt nationellt förbund för alla landets skolledare. De samtalen ska vi inleda med lärarförbundet som också organiserar skolledare. Vår ambition är att bilda ett separat, nytt förbund för landets skolledare och så hoppas vi att man kan bilda ett nationellt förbund för alla lärare. Den diskussionen ska vi påbörja nu.

Läs också

Nämnda personer

Matz Nilsson

Förbundsordförande Sveriges skolledare
Linnéuniversitetet och Linköpings universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00