Debatt

"Håll riktning i Välfärdsutredningen!"

DEBATT. Om regeringen inte har kraften att reglera vinsterna i välfärden borde det minsta den kan göra vara att förbättra villkoren för de idéburna aktörerna, det skriver Idéburna skolors riksförbund som varnar för att nyetablering av idéburna friskolor kan upphöra. 

Foto: Bild: Idéburna skolors riksförbund
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Håkan Wiclander

Ordförande Idéburna skolors riksförbund

Fakta

Debattera på Altinget 

Vill du replikera på artikeln eller debattera något annat inom svensk politik. Kontakta Mattias Croneborg, [email protected]

 

Det stormar i vår demokrati. Vi har fått ett extremt komplicerat läge i vårt parlament.  Regeringen befinner sig på defensiven. Det får förstås konsekvenser på alla områden. Ett sådant område är frågan om vinsterna i välfärden.

Vi uppmanar därför regeringen att fortsätta utreda frågan om vinster i välfärden. Att fortsätta ifrågasätta det rimliga i att elevpengen går till något annat än skolans ändamål.

Håkan Wiclander
Ordförande Idéburna skolors riksförbund

Ingen kan ha missat att Välfärdsutredningen under ledning av Ilmar Reepalu hängt som ett rött skynke framför de borgerliga partiernas och riskkapital- och koncernbolagens företrädare. Nu när civilminister Ardalan Shekarabi (S) överväger att ändra tilläggsdirektiven till Välfärdsutredningen för att tona ned frågan om vinster i välfärden, blir det tydligt att regeringen står inför ett vägskäl ifråga om vinsterna.

Grunden för friskolereformen

Det finns många vägar att gå. Vår väg är en av dem. Vi i Idéburna skolors riksförbund representerar de huvudmän och företräder de idéer som utgjorde grunden för den så kallade friskolereformen på 1990-talet. Tanken var då att öppna för mångfald i den svenska skolan – med idéburna aktörer. I dag har det synsättet blivit den tredje vägen i svensk skolpolitik – en fast punkt mellan de vinstdrivna bolagens företrädare som alltmer dominerar friskolemarknaden och statssocialistiska romantiker som är ointresserade av mångfald i skolan.

Den tredje vägen vill fortsätta utveckla mångfalden i den svenska skolan genom att skapa goda förutsättningar för idéburna huvudmän i form av föreningar, stiftelser, kooperativ och aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning. Samtidigt som vi tydligt tar avstånd från den utveckling som präglat friskolemarknaden under 2000-talet – att vinstdrivande koncernbolag expanderar och några få bolag dominerar marknaden.

Fortsätt utred vinsterna

Vi tror att en sådan väg skulle skapa förutsättningar för att behålla mångfalden och samtidigt skapa utrymme för alla skolor i kommunerna att både bilda en helhet och samtidigt bidra till varandras utveckling. Tillsammans skulle vi kunna skapa en likvärdig, mer jämlik skola som samtidigt tillvaratar det utvecklingsmomentum som olikhet bär med sig. I en sådan skola skulle vi ha genuina motiv och drivkrafter att bygga vidare på. Det skulle minska behovet av regleringar och statlig kontroll.

I den andan uppfattar vi att Välfärdsutredningen en gång tillkom. Vi uppmanar därför regeringen att fortsätta utreda frågan om vinster i välfärden. Att fortsätta ifrågasätta det rimliga i att elevpengen går till något annat än skolans ändamål – att vara till för eleverna, och inte för aktieägare eller holdingbolag i grumliga skatteparadis. Opinionsmätningarna visar att svenska folket – skolans ägare förväntar sig detta.

Men vi har också ett akut problem. Därför är vår minsta förhoppning att särskilt några delar av Välfärdsutredningen inte ligger uppe för förhandling. Utredningen ska, enligt ursprungsdirektiven, ha som utgångspunkt att ”underlätta för idéburna aktörer att driva verksamhet inom välfärdssektorn” och att ”kraven bör utformas på ett sådant sätt att de värnar en mångfald av utförare och att verksamhet inom välfärdssektorn även fortsättningsvis kan bedrivas i olika drifts- och ägarformer”.

Minskar i rasande takt

Idéburna skolors riksförbund slog nyligen larm om att förutsättningarna för idéburna skolor måste underlättas snabbt. Ansökningarna om nyetableringar och utökningar av idéburna friskolor minskar i  rasande takt och fortsätter utvecklingen riskerar ansökningarna att upphöra redan om två år. Det är en mycket allvarlig situation. Det kan till och med hända inom regeringens mandatperiod.

Vi tror inte att regeringen vill vara ansvarig för en politik som bidrar till att helt strypa nyetableringar av idéburna friskolor inför valet. Men som det ser ut idag är den risken överhängande.

Välfärdsutredningen skulle kunna bidra till att hindra den utvecklingen. Om regeringen inte har kraften att reglera vinsterna i välfärden borde det minsta den kan göra vara att förbättra villkoren för de idéburna aktörerna så att det åter blir en mångfald av utförare bland skolorna. Så, håll rodret – i oväder är riktning viktigare än takt!

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00