Många anmäler lärare för fysisk kränkning

KRÄNKNINGAR. När skolpersonal anmäls för kränkningar mot elever handlar det i 31 procent av fallen om fysiska angrepp och till 50 procent om verbala kränkningar, enligt statistik från Skolinspektionen.

Mattias Croneborg

Siffrorna avser anmälningar om kränkande behandling som kommit in till Skolinspektionen eller Barn- och elevombudet under det första halvåret 2014.

Statistiken avser både anmälningar mot lärare och mot andra elever. Av det totala antalet anmälningar uppges skolpersonal stå bakom kränkningarna i 27 procent av fallen.  

Det är vanligare att de som anmäler kränkande behandling uppger att pojkar har utsatts för fysiska angrepp än flickor. Fördelningen är 62 procent pojkar och 42 procent flickor. Flickorna uppges oftare ha blivit utsatta för verbala kränkningar. När det gäller utfrysning är också flickorna mer utsatta än pojkarna, 23 procent av flickorna mot 8 procent av pojkarna.

Mellan den första januari och sista juni 2014 kom det in 718 anmälningar om kränkande behandling till Skolinspektionen eller Barn- och elevombudet.

Merparten anmälningar leder inte till något agerande från myndigheterna. En tredjedel av anmälningarna leder till att Skolinspektionen eller Barn- och elevombudet riktar kritik mot skolan. 

Dokumentation

En verbal kränkning är när en person på skolan, till exempel en elev, lärare eller annan skolpersonal, sagt något som gjort att en elev känner sig kränkt.

Kränkningar genom fysiska angrepp är knuffar, slag eller sparkar. 

Källa: Skolinspektionen



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00