Fyra av tio friskolor godkändes

UTBILDNING. Inför nästa läsår har 38 procent av ansökningarna om friskolor beviljats av Skolinspektionen. Det är en uppgång sedan förra året då motsvarande siffra var 26 procent.

 

Mattias Croneborg

Inför nästa läsår har Skolinspektionen fått in 380 ansökningar om att starta en ny fristående skola, eller att utöka verksamheten på en befintlig. Av dessa har 38 procents godkänts och 44 procent har avslagits. För de övriga har antingen skolan dragit tillbaka sin ansökan eller så har Skolinspektionen ännu inte beslutat i ärendet.

Av de ansökningar som har beviljats gäller 54 grundskola, förskoleklass eller fritidshem. Av dessa handlar 33 om helt nya skolor och 21 om utökning av verksamheten i befintliga.

38 ansökningar avser nationella program inom gymnasieskola – varav 10 gäller nya skolor och 28 utökning av befintliga skolor.

52 ansökningar gäller särskilda varianter av utbildningar inom gymnasieskola, riksrekryterande utbildningar eller nationellt godkända idrottsutbildningar.  Alla ansökningar är utökningar av befintliga utbildningar och skolor. Slutligen har två fristående grundsärskolor ansökt – varav en gäller ny skola.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00