Fuskande student får examen

2018 stängdes en juriststudent vid Stockholms universitet av efter avslöjanden om att han fuskat på högskoleprovet. När han senare ansökte om en juristexamen fick han avslag av universitetet, ett beslut som enligt Överklagandenämnden för högskolan var felaktigt. 

Ditte Roslund

2015 antogs studenten till juristprogrammet vid Stockholms universitet med meriter från högskoleprovet. Två år senare, 2017, drog Universitets- och högskolerådet (UHR) tillbaka hans provresultat eftersom det visade sig att han hade fuskat. Med det som grund beslutade Stockholms universitet att studenten inte längre kunde anses vara antagen till juristprogrammet. 

På grund av ett misstag inom administrationen antogs studenten trots det till de kurser han hade kvar inom juristprogrammet. När studenten sedan, med godkända resultat, ansökte om examen avslog Stockholms universitet hans ansökan med motiveringen att han inte var antagen på juristprogrammet. 

Överlämnas till regeringskansliet

Studenten överklagade beslutet, och nu ger Överklagandenämnden för högskolan honom rätt. Beslutet motiveras med att det saknas lagstöd för att neka en student examen på grund av fusk på högskoleprovet, samt att det inte finns något krav på att den som beviljas juristexamen ska ha gått juristprogrammet.

En kopia av beslutet överlämnas av Överklagandenämnden till utbildningsdepartementet, med motiveringen att frågan om hur universitet ska hantera studenter som antas till utbildningar med falska högskoleprovsresultat är aktuell även där. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00