Friskoleägare misstänks för ekobrott

KORTNYTT. En uppmärksammad aktieaffär kring ett friskoleföretag har lett till att Ekobrottsmyndigheten nu inleder en förundersökning.

Företaget Synergi Skolutveckling ägde fram tills i mars i år 50 procent av aktierna i friskoleföretaget Minervaskolan AB. Synergi består av en del lärare på Minervaskolan. Någon gång under första delen av 2018 sålde Synergis dåvarande styrelse företagets innehav i Minervaskolan AB till skolans grundare och tidigare rektor Hans Jansson samt Minervagymnasiets rektor Helena Lundgren. Försäljningen skedde utan att övriga ägarna av Synergi informerades, enligt nyhetssajten Affärsliv 24. Det är Hans Jansson som är grundare av skolan, som efter köpet äger 73 procent av aktierna. 

De berörda lärarna på Minervaskolan i Umeå är i en pressad situation, enligt fackombudet. Det har lett till dålig arbetsmiljö på skolan. Lärarna känner sig lurade och en lärare sade upp sig på stående fot på grund av aktieaffären. I juni polisanmälde Synergis ägare den tidigare styrelsen i företaget för trolöshet mot huvudman och eventuellt insiderbrott.

Läs också: Ytterligare kommun bötfäller skolk – driver vidare till förvaltningsrätten

Login