Fridolin på tvärs mot riksdagen om förskoleklass

FÖRDJUPNING. En riksdagsmajoritet vill ha en tioårig skola genom att förskoleklassen ersätts med en ny årskurs ett. Men utbildningsministern går mot detta och stärker förskoleklassens ställning.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är på väg att driva igenom sin version av tioårig obligatorisk grundskola. I den har förskoleklassen en viktig roll.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är på väg att driva igenom sin version av tioårig obligatorisk grundskola. I den har förskoleklassen en viktig roll.
Mattias Croneborg

Den enda slutsats jag kan dra är att man vill gå Lärarförbundet till mötes i frågan.

Maria Stockhaus
Riksdagsledamot, Moderaterna

Förskoleklassen och dess roll när det blir tioårig obligatorisk grundskola vållar politisk strid. Regeringen och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) menar att blocken är överens medan de borgerliga skolpolitikerna anser att

Dokumentation

Förskoleklass

Förskoleklassen infördes den 1 januari 1998 som egen skolform. Den ska ”underlätta en integration mellan förskolan och skolan där det bästa av verksamheterna skulle kunna tillvaratas och vidareutvecklas”.

Enligt skollagen ska kommunen erbjuda alla barn plats i förskoleklass det år de fyller sex år. Förskoleklassen ska omfatta minst 525 timmar om året, vilket motsvarar cirka tre timmar per dag, och vara avgiftsfri. Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov. Den ska också främja allsidiga kontakter och social gemenskap.

Källa: Regeringen

Skolplikt

Huvudregeln är att skolplikten inträder höstterminen det kalenderår barnet fyller sju år. En elev kan, efter begäran av barnets vårdnadshavare, börja fullgöra sin skolplikt även vid höstterminens början det år eleven fyller sex år eller, om det finns särskilda skäl, åtta år.

Skolplikten har varit nio år under de senaste femtio åren.

Grundskola

Är i Sverige nioårig och obligatorisk. Det är för denna skolform som den nationella skolplikten gäller.

S och MP i utbildningsutskottet om Alliansens förslag

”När det gäller principiella frågor som t.ex. betyg redan i årskurs 4, tioårig grundskola där förskoleklassen blir en del av skolan och ordningsomdömen är det av betydelse att försöka hantera dem långsiktigt och med största möjliga samsyn. Vi motsätter oss det förslag som Alliansen aviserar. Skolan behöver arbetsro från stora, tidskrävande reformer och förändringar måste ha en förankring hos professionen och bygga på forskning och beprövad erfarenhet. De förändringar som redan genomförts behöver utvärderas och de överenskommelser som är gjorda respekteras. Med tanke på att Alliansen får igenom sin budget tack vare Sverigedemokraterna och att Alliansen utgör en liten minoritet i utskottets anslagsbehandling borde det mana till eftertanke. Vi menar att betyg i årskurs 4 och avskaffande av skolformen förskoleklass är exempel på två omfattande reformer där samsyn måste eftersträvas före minsta möjliga majoritet”

Källa: Utbildningsutskottets betänkande 2014/15:1


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00