Förslag om resursskola välkomnas – men en huvudvärk finns kvar

ELEVBEHOV. Många välkomnar förslagen om resursskolor och hur de kan drivas i kommunal regi. Men en huvudvärk för remissinstanserna är att det inte kommer några ändringar om tilläggsbeloppet.

Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT
Josefin Lingström
Agneta Söder, Autism- och aspergerförbundet
Agneta Söder, Autism- och aspergerförbundet Foto: Christina Teuchler
Fakta

Regler om elever i särskild undervisningsgrupp

Rektorn får besluta att en elev ska undervisas i en annan undervisningsgrupp än den som eleven normalt tillhör om det finns särskilda skäl. Det är rektorn som beslutar om särskild undervisningsgrupp och beslutet ska fattas inom ramen för ett åtgärdsprogram.

Det kan vara att en elev får undervisning i en annan grupp inom skolan. Det kan också vara undervisning i andra lokaler med annan personal, ibland i så kallade skoldaghem eller resursskolor.

Skälet till att en elev placeras i en särskild undervisningsgrupp kan förutom inlärningsproblematik vara social problematik eller olika funktionsnedsättningar.

Källa: Skolverket

Utredningen om resursskolor för elever med särskilda behov har kommit fram till hur lagstiftningen kan förtydligas. Det finns sedan tidigare flera fristående resursskolor, då det är tydligt reglerat i skollagen.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00