Fler högskoleprovsfuskare kan polisanmälas

HÖGSKOLEPROVET. Universitet- och högskolerådet, UHR har polisanmält en av de 51 personer som fuskat på högskoleprovet den 29 oktober. Ytterligare polisanmälningar övervägs bekräftar generaldirektören Ulf Melin.

De 51 personer som fuskade på högskoleprovet har stängts av från att delta i kommande prov under två år. UHR som polisanmält en av fuskarna utreder nu om de ska polisanmäla fler.

– Fusk med högskoleprovet är oacceptabelt. Det är fel att försöka tränga före sig i kön och ta utbildningsplatser som andra har större rätt till. Men efter höstens skärpning av reglerna är det inte längre riskfritt att fuska, kommenterar Ulf Melin, generaldirektör för UHR, i ett pressmeddelande.

Enligt nya ändringar i högskoleförordningen i juli och nya föreskrifter från UHR för högskoleprovet som antogs sista augusti kan myndigheten stänga av den som fuskat i två år och straffa alla former av fusk, en fällande dom ger böter eller upp till sex månaders fängelse. UHR har försökt att stävja tekniskt avancerat och organiserat fusk genom att använda fyra varianter av de sista provpasset. Tre provorter fick olika versioner av den kvantitativa provdelen; Göteborg, Lund och Stockholm. 

Login