Ernkrans ger ex-minister uppdrag att utreda

NAMN. Nu tillsätts en utredning om att se över forskningsinfrastrukturen i Sverige. Till särskild utredare har utbildningsdepartementet utsett Tobias Krantz.

Foto: Jessica Gow/TT
Josefin Lingström

Ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S), tillsätter nu en utredning för att höja kvaliteten på infrastrukturen för forskning. Utredningen ska se över organisation, styrning och finansiering på nationell nivå.

Utredningen ska föreslå finansieringsformer av infrastrukturen kring forskningen. Därtill ska utredningen föreslå ett nationellt system för hur man ska prioritera infrastruktursatsningar.

Riksdagsledamot och minister 

Tobias Krantz är utsedd till särskild utredare. Han var tidigare chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. I januari i år meddelades det att Krantz slutar som chef för avdelningen och att Magnus Wallerå utsetts till att efterträda honom.

Krantz var riksdagsledamot för Folkpartiet från 2002 till 2010. Han utsågs till högskole- och forskningsminister i Fredriks Reinfeldts regering 2009. Den posten hade han fram till valet 2010.

Han var även ledamot i Skolkommissionen som lämnade över sitt betänkande 2017.

Utredningen ska redovisas senast den 31 maj 2021.

Läs också

Nämnda personer

Matilda Ernkrans

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i EU-nämnden, ledamot i partistyrelsen
fil. kand i statskunskap och sociologi (Örebro uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00