Ensamkommande får chans att studera

INTEGRATION. Regeringen föreslår att ensamkommande unga som drabbats av de långa handläggningstiderna ska få en ny möjlighet till uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Mattias Croneborg

Under 2015 kom många ensamkommande barn till Sverige, med långa handläggningstider till följd. Många ensamkommande barn har därför hunnit bli myndiga under handläggningstiden. Det i sig har minskat deras möjlighet

Dokumentation

Reaktioner på förslaget

SKL

Det har funnits en oro hos landets socialtjänster runt framväxten av ett parallellsamhälle, där unga vuxna, som fått avslag på sin asylansökan, skulle välja att ändå stanna i landet som gömda.

– Förslaget om att fler ensamkommande ungdomar ska kunna söka uppehållstillstånd för studier ger unga människor en möjlighet att fortsätta sina liv här i Sverige under ordnade former, säger SKL:s ordförande Lena Micko.

BRIS

Bris välkomnar därför dagens besked från regeringen om att de barn som drabbats av handläggningstiderna ska få chans till en ny prövning.

– Det är positivt och fullt rimligt att bedömningsgrunden för barn som flytt till Sverige inte påverkas av de långa handläggningstiderna. Dagens besked lämnar dock mycket att önska för att leva upp till civilsamhällets samlade krav i #Novemberuppropet.

Den tillfälliga asyllagstiftningen har kommit att påverka många barns livssituation, något som Bris beskriver i rapporten Barn som flytt – en riskgrupp för psykisk ohälsa.

– Bris är starkt kritiska till att en lagstiftning som påverkat så många barns liv nu förlängs till 2019 utan att först utvärderas, säger Magnus Jägerskog.

Rädda Barnen

– Vi är många som mobiliserat för att få till en förändring för den här gruppen unga. Lärare, godemän, engagerade lokala och nationella politiker, medborgare och civilsamhället genom #novemberuppropet. Att regeringen nu agerar visar att det fortsatt finns en stark opinion för en human migrationspolitik i Sverige säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Förslaget är begränsat till en viss grupp unga.

– Lagförslaget gäller dock inte för den stora grupp som kommit efter den 24 november som också fått vänta länge på beslut. Även denna grupp unga bör omfattas av de nya reglerna säger Elisabeth Dahlin generalsekreterare på Rädda Barnen, säger Elisabeth Dahlin.

 


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00