Elevuppgifter läcker – oklart om skyddade identiteter

DIGITALISERING. Skolplattformen i Stockholms stad har stängts ned efter att man upptäckt att alla kan komma åt personnummer på alla elever och lärare. Även vilken klass och skola eleverna går i.

Stockholms stad inledde för några år sedan arbetet med att starta Skolplattformen. Den skulle samla all information digitalt som elever, föräldrar och personal behöver inom skolorna i kommunen. Den har fått kritik från flera håll för att den inte fungerat. 

Nu har en förälder till barn i Stockholms stad upptäckt att det går att komma åt personuppgifter genom Skolplattformen. 

– Jag är webbutvecklare i grunden så jag bestämde mig igår kväll för att ta en liten titt på hur systemet är byggt. Jag började kolla under huven på hur plattformen är byggd, säger föräldern till Altinget. 

Personnummer till elever

Genom att vara autentiserad som inloggad förälder, kan man komma åt hur personer identifieras av plattformens system som en siffra. 

– Det jag gjorde var helt enkelt att ändra numret till “12346” och se vad som hände. Och såg att jag fick tillbaka namn och personnummer på en person jag inte kände till. Jag testade fler nummer och googlade namnen, såg att de var lärare men inte i min sons skola, säger föräldern och fortsätter:  

– Jag insåg då att jag får ut namn och personnummer på vad som verkar vara alla lärare och elever i Stockholms stad. 

Oklart om skyddad identitet

På liknande sätt gick det även att få ut alla elevers omdömen och om de når upp till kunskapskraven. Där fanns också informationen om vilken klass och skola eleven går i. 

– Jag kan inte veta om barnen har skyddad identitet. Vi får hoppas att staden hanterar dem på ett annat sätt, säger föräldern. 

Locket på

Stockholm stad stängde ner den delen av Skolplattformen efter de informerats av detta. När Altinget når Christina Kivi, presskontakt på Stockholm stad, så vill hon inte svara på några frågor om läckan av personuppgifter. De vill inte heller meddela vilket företag som är ansvarig för leverans och drift av Skolplattformen. 

Enligt föräldern behövs inga avancerade kunskaper för att kunna ta sig in i systemet, utan att alla som testat enkel webbutveckling kan göra detta.  

– Jag vet inte heller hur länge de här uppgifterna varit uppe i drift. Så vitt jag vet har den här funktionen funnits på Skolplattformen i över ett år, säger föräldern.

Forrige artikel Kritik mot S-förslag: För lite fokus på inkomstutjämning Kritik mot S-förslag: För lite fokus på inkomstutjämning Næste artikel Altingets chefredaktör slutar Altingets chefredaktör slutar
KD byter ledamöter i utbildningsutskottet

KD byter ledamöter i utbildningsutskottet

ROCKAD. När Desirée Pethrus lämnade riksdagen satte det igång en kedjeeffekt i den kristdemokratiska riksdagsgruppen. Fyra personer får nya utskott. Bland annat får utbildningsutskottet en ny ledamot.