Elever på gymnasiesärskolan skickades hem utan undervisning under pandemin 

Coronakommissionens andra delbetänkande lyfter att gymnasiesärskolor ska ha stängts ned under pandemin, trots att regeringens beslut om distansundervisning inte gällde dem. ”På vissa ställen stängdes de utan tillgång till distansundervisning”, säger Robert Öberg, ombudsman på Riksförbundet FUB, till Altinget. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rebecka Prahl

Under pandemin har Folkhälsomyndigheten vid flera tillfällen utfärdat olika rekommendationer kring undervisningen i gymnasieskolan, komvux, yrkeshögskolan och högskolan. Övriga skolformer har inte omfattats av rekommendationerna. 

Coronakommissiones andra delbetänkande innehåller uppgifter om att gymnasiesärskolor trots detta ska ha stängts ned under pandemin. 

”Enligt FUB stängde även flera gymnasiesärskolor ner under våren, trots att regeringens beslut om distansundervisning på gymnasieskolan inte gällde dem. Detta orsakade enligt FUB problem eftersom det handlar om elever som inte klarar av självständiga hemstudier och där många har ett tillsynsbehov som i vanliga fall tillgodoses av skolan”, skriver kommissionen. 

Ingen undervisning

Robert Öberg, ombudsman på Riksförbundet FUB, tog emot flera samtal från medlemmar som berättade att gymnasiesärskolorna hade stängts i början av pandemin. 

Det hände flera gånger under pandemin att det var svårt att veta om om gymnasiesärskolan var inkluderad när det presenterades nya riktlinjer.

Robert Öberg
Ombudsman på Riksförbundet FUB

– På vissa ställen stängdes de i veckor utan tillgång till distansundervisning. Alltså fick eleverna ingen undervisning alls, säger han, till Altinget och fortsätter: 

– Det var en kommun som höll skolan stängd i tre veckor utan någon undervisning. Föräldrar fick stanna hemma för att ta hand om sina barn och förlorade inkomst. 

”Missförstånd”

Enligt Robert Öberg var kommunikationen otydlig gällande vilka skolformer som skulle bedriva distansundervisning och vilka som skulle hållas öppna. 

Robert Öberg.
Robert Öberg. Foto: Linnea Bengtsson
– Jag tolkar det som ett missförstånd. När man stängde gymnasieskolan så nämnde man inte gymnasiesärskolan. Det gjorde att flera kommuner blev osäkra på vad som gällde och stängde ned även gymnasiesärskolor. Det var tur att det inte var fler som stängde. 

– Det hände flera gånger under pandemin att det var svårt att veta om om gymnasiesärskolan var inkluderad när det presenterades nya riktlinjer. 

1 av 4 stängde

Efter en undersökning som FUB genomförde genom att kontakta vårdnadshavare med barn som går i gymnasiesärskolan, menar riksförbundet att omkring 25 procent av gymnasiesärskolorna stängdes.

Larmade Skolverket

I april 2020 skickade FUB tillsammans med Autism- och aspergerförbundet en skrivelse till Skolverket och utbildningsminister Anna Ekström (S) för att uppmärksamma den situation som elever i gymnasiesärskolan befann sig i.

I skrivelsen framgår att FUB bedömer elevernas situation som både oroväckande och problematisk, och larmar om att en stor grupp elever riskerar att inte få den utbildning de har rätt till enligt skollagen. 

Man beskrev också att man fick in flera rapporter från medlemmar runt om i landet som berättar att undervisningen helt eller delvis inte länge bedrivs och i vissa fall inte erbjuder omsorg för elever, trots ett omsorgsbehov.

Stöd att stänga ned

Skolverket svarade i ett skriftligt meddelande att myndigheten är medveten om att nedstängningar av skolorna sker trots att restriktionerna inte gäller skolformen.

”Däremot så finns det utrymme för huvudmannen att stänga ner verksamhet i både gymnasiesärskola och särskild utbildning för vuxna utifrån bland annat arbetsmiljölagen och smittskyddslagen”, skriver myndigheten. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00