Ekström värvar Löfvens statssekreterare

LAGBYGGE. Nu växer den politiska staben vid utbildningsdepartementet. Statssekreteraren lämnar statsminister Löfvens stab för att jobba under utbildningsminister Anna Ekström (S).

Den politiska staben på utbildningsdepartementet blir större. Det har tillsatts en ordinarie pressekreterare hos Anna Ekström. Tidigare var Jasmina Sofic tillförordnad pressekreterare. Ny ordinarie är Anja L Sundberg. 

– Det stämmer. Sen några veckor tillbaka, säger Sundberg till Altinget. 

Hon kommer senast från tjänsten som seniorkonsult hos Diplomat Communications. Innan dess har hon arbetat många år som journalist.  

Går från Löfven till Ekström

Senaste tillskottet i utbildningsdepartementet är ytterligare en statssekreterare under Ekström. Kristina Persdotter tillträder nu och blir kollega med Erik Nilsson, Ekströms statssekreterare sedan tidigare.  

– Hon kommer närmast från föräldraledighet, men innan det var hon statssekreterare hos Stefan Löfven på statsrådsberedningen, säger Sundberg. 

Innan dess var Persdotter stabschef vid statsrådsberedningen. Hon har även varit sakkunnig i utbildnings- och forskningspolitik hos Mikael Damberg och Ibrahim Baylan. Sundberg förklarar varför de valt just Persdotter: 

– Kristina har både djup och bredd. Hon har arbetat med utbildningsfrågor i Uppsala universitets studentkår, inom TCO och i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Hon blir en utmärkt kraft tillsammans med Erik Nilsson på utbildningsdepartementet.  

Anledningen till varför man anställer ytterligare en statssekreterare, uppges vara att Erik Nilsson inte hinner med alla frågor som ligger under utbildningsministern. 

– Det är en mycket omfattande portfölj som Anna har och det sträcker sig från förskola upp till yrkeshögskola. Det är dessutom en lång rad punkter i Januariavtalet som berör Annas ansvarsområde och därför behöver vi en till statssekreterare, säger Sundberg. 

Delar upp portföljen

Erik Nilsson kommer ansvara för frågorna inom förskola, grundskola och gymnasium. Kristina Persdotter kommer ansvara för frågorna inom vuxenutbildning, yrkeshögskolan och folkbildningen. 

– I huvuddrag så kommer Erik Nilsson vara den samordnande statssekreteraren. Han kommer även vara chef över ett antal tjänstemän. Vilka det är kan jag inte svara på i dag, säger Sundberg. 

Forrige artikel M pressar Ernkrans om fusk på högskoleprovet M pressar Ernkrans om fusk på högskoleprovet Næste artikel Carlsson backar från SKL-toppjobb Carlsson backar från SKL-toppjobb