Analys av 
Sanna Rayman

Är årets sista regeringskris avklarad?

Sannolikt blir det inga fler statsministeromröstningar i år, så det är dags att blicka framåt. Nästa års valrörelse har alla förutsättningar att bli intressant då alla partier efter höstens turer har fått möjlighet att återgå till sin ursprungliga form, vilket innebär en större kakofonin av politiska förslag i valrörelsen. 

Många partiledare har bäddat inför valåret redan nu, med jultal och skärpta budskap. 
Många partiledare har bäddat inför valåret redan nu, med jultal och skärpta budskap. Foto: Duygu Getiren, Jessica Gow, Claudio Bresciani, Christine Olsson/TT
Sanna Rayman

Årskrönikor och tillbakablickande topplistor som produceras före jul gills inte, skrev någon skämtsamt på Twitter. Och jo, med tanke på hur händelserikt det politiska året 2021 har varit är det kanske övermod att sätta sig och blicka bakåt redan nu. Kan man ens vara helt säker på att vi har haft årets sista regeringskris? Är årets sista statsministeromröstning verkligen avklarad?

Jo, det kan vi nog tryggt anta. Känslan nu är att alla riksdagspartier samlar sig inför valåret. Fejda i riksdagen kan man göra också efter valet.

Friare partier i valrörelsen

Nästa års valrörelse har alla förutsättningar att bli intressant då alla partier efter höstens turer och konvulsioner faktiskt har fått möjlighet att återgå till sin ursprungliga form.

Det finns i nuläget inga samarbeten som är så hårt utmejslade att de innebär helt gemensamma valprogram. På många sätt är partierna friare än på länge att argumentera, valmanifestera och positionera sig efter eget huvud.

Vilka utspel kan bli skarpa?

För dig som håller koll politiken utifrån professionella intressen innebär det en större kakofoni av förslag och utspel än vanligt – och kanske också större svårigheter att veta vilka idéer som har förutsättningar att bli verklighet och inte. Efter valet ska det förhandlas, ges och tas. Ett stalltips är därför att inte förledas att tro att allt som kommuniceras och debatteras under valrörelsen ligger runt hörnet.

Många utspel kommer i realiteten vara chanslösa i en regeringsförhandling. Överlag kan det vara värt att komma ihåg att i debatten dominerar ofta de mer uppseendeväckande förslagen och långtgående reformidéerna, inte sällan lanserade från delar av ett parti, snarare än partiet centralt. Sådana utspel är tacksamma att diskutera med hetta, trots att deras utsikter att bli verklighet är minimala. Ett illustrativt exempel kan vara när Centerpartiets kvinnoförbund introducerade tanken om ett porrförbud.

Visst blev det en snackis, men branschen som sådan kanske inte darrade i sina grundvalar. Så kommer det vara också under valrörelsen. Partierna kommer berätta vad de helst vill göra, med emfas argumentera mot varandras extrema åtgärder – och sen kan vi räkna med att det i verkligheten blir kompromissversionerna eller ingenting alls.

Högt tonläge plus samsyn

Så hur vet man vad som blir av? Tja, en tumregel är att områden där det finns en ungefärlig samsyn och där partierna ger varandra halvrätt, där blir det sannolikt också reformer och handling.

Ibland kan det låta som att oenigheten är stor, trots att samsynen är större. Tänk till exempel på höstens Cementaturer, där det varit mycket liv, men där snart sagt alla partier varit inriktade på att lösa frågan.

Den som vill veta vilka reformer som kommer att bli av bör med andra ord hålla ögonen på frågor där debatten må vara högljudd, men där ståndpunkten i sak är väldigt lik mellan partierna. Där kan det hända grejer. 

Julpaus på Altinget

Altinget tar nu ett välbehövligt juluppehåll efter ett intensivt år, då vi har öppnat tre nya bevakningsområden (Omsorg, Civilsamhälle samt Infrastruktur) samt gett vår sajt ett ansiktslyft.

Vi är åter med våra nyhetsbrev från och med den 11 januari – såvida vi inte får en regeringskris kring trettonhelgen, vill säga. Tills dess önskar vi dig en skön ledighet och en god jul. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00