Akut brist på språklärare – svårt att klara nya kravet

BRIST. Nu ska elever erbjudas språkval redan från årskurs 6. Samtidigt saknas det språklärare i hela landet, vilket gör att Sveriges kommuner och landsting (SKL) är kritiska till ett tidigare språkval.

Josefin Lingström

Tidningen Skolvärlden har gjort en genomgång av Skolverkets legitimationsregister. Den visar att under förra läsåret saknades det legitimerade lärare i antingen spanska, tyska eller franska i 80 av Sveriges kommuner. Behovet av språklärare väntas också öka kommande åren.

Läs också: Ny metod kan minska sjukskrivningar bland lärare

28 procent av franskalärarna i grundskolan är 60 år eller äldre. Endast 2 procent är under 30 år. Ungefär samma siffror gäller tyskalärare i grundskolan. Spansklärarna är i genomsnitt yngre än franska- och tyskalärarna. 27 procent av spanskalärarna var under 40 år. 

Spär på bristen

Från och med denna termin ska alla elever erbjudas språkval i årskurs 6. Per-Arne Andersson, chef för SKL:s avdelning för utbildning och arbetsmarknad, riktar kritik mot förändringen. Han hänvisar till att det redan är en stor brist på språklärare och att intresset för att läsa språk minskat de senaste åren.

– 25 procent av alla skolor i Sverige har mindre än 100 elever. Jag tror att det kan bli svårt att få behöriga lärare att vilja pendla flera mil till små skolor när det kanske bara handlar om en halv tjänst och ibland inte ens det. Kanske leder detta till att vi behöver organisera om skolor och stadier så att vi i stället för årskurs 7–9 har 6–9, säger Andersson till Skolvärlden.

Läs också: KD: Låt ämneskunniga forskare även vara gymnasielärare


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00