Debatt

LUF: Ofattbart att SSU vill pressa människor genom samma mall

REPLIK. SSU menar att Alliansens förslag om tvååriga yrkesprogram är att sänka ambitionerna. Tvärtom innebär förslaget att alla elever ska klara skolan, skriver Joar Forssell, ordförande Liberala Ungdomsförbundet.

Skolan finns till för att skapa jämlika livschanser mellan alla människor oavsett bakgrund, skriver Joar Forssell, ordförande Liberala Ungdomsförbundet. 
Skolan finns till för att skapa jämlika livschanser mellan alla människor oavsett bakgrund, skriver Joar Forssell, ordförande Liberala Ungdomsförbundet. Foto: LUF
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Joar Forssell
Ordförande Liberala Ungdomsförbundet

SSU skriver på Altinget Debatt att Liberalernas och Alliansens förslag om tvååriga yrkesprogram där eleverna lär sig ett yrke men inte får högskolebehörighet är att sänka ambitionerna. De har fel. Tvärtom innebär Liberalernas förslag en ambition att alla elever ska klara skolan och gymnasiet. SSU:s och Socialdemokraternas politik däremot sviker de elever med tuffast förutsättningar och störst behov.

Skolan sviker de med störst behov

I dag lämnar en av tre elever gymnasiet utan fullständiga betyg. Många av dessa elever bor i utsatta områden, deras föräldrar saknar akademisk utbildning och har sämre förutsättningar än sina jämnåriga kamrater. Skolan så som den fungerar idag sviker de med störst behov. Det är dessa elever som sedan riskerar arbetslöshet och i förlängningen ett utanförskap som både kan innebära ohälsa och kriminalitet. Det mönstret måste brytas.

Innebär inte sänkta ambitioner

Alla elever har inte de förutsättningar som krävs eller ens vilja att studera vidare på högskola. I varje årskull går många som hellre lär sig ett yrke och som gärna jobbar direkt efter gymnasiet. Det är inte så konstigt och inte heller farligt. Människor, även elever, är helt enkelt olika. Att ge de ungdomarna en möjlighet att studera på det vis som passar dem bäst är inte att svika eller att sänka ambitionerna. Det är att ge människor möjlighet att forma sina egna liv så som de själva vill.

En modell som skapar flexibilitet

 För de elever som inte vill studera vidare efter gymnasiet innebär det en högre tröskel och en akademiskt tuffare utbildning. Risken att fler då antingen hoppar av eller går ut utan fullständiga betyg är stor. 

Tvärtom mot vad SSU vill få det att framstå som handlar Liberalernas och Alliansens förslag inte om att förpassa arbetarklassens barn till ett liv med färre möjligheter. Alla människor ska alltid ha möjlighet att plugga in sådant de inte studerat tidigare, byta spår och utbilda sig mer. Vuxenutbildningen ska stärkas, här finns ingen konfliktlinje. Tvärtom kräver framtidens arbetsmarknad att politiken skapar förutsättningar för alla arbetsföra att byta spår och skaffa sig nya kompetenser. Vår modell skapar flexibilitet, SSU:s modell stöper alla i samma form. 

Högre tröskel – stor risk att fler hoppar av

Problemen med SSU:s förslag stannar dock inte där. Om alla som väljer att gå yrkesprogram också ska tvingas läsa in högskoleförberedande kurser riskerar det att pressa ut elever som inte klarar av eller vill läsa de kurserna. Om de yrkesförberedande programmen ska hålla samma kvalitet vad gäller yrkeskunskapen måste programmet antingen bli längre eller studeras i snabbare takt. För de elever som inte vill studera vidare efter gymnasiet innebär det en högre tröskel och en akademiskt tuffare utbildning. Risken att fler då antingen hoppar av eller går ut utan fullständiga betyg är stor. 

Ofattbart försök från SSU 

Skolan finns till för att skapa jämlika livschanser mellan alla människor oavsett bakgrund och för att var och en ska kunna uppfylla sina individuella drömmar. En fungerande skola är avgörande för att fler ska komma i jobb. Att en av tre elever i dag inte går ut gymnasiet med fullständiga betyg skapar utanförskap och arbetslöshet. Att SSU trots detta vill fortsätta sitt försök att pressa alla människor genom samma mall är ofattbart. Elever måste få bestämma själva, då kommer fler klara skolan och färre hamna i utanförskap.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten: 

SSU: Klassamhället ska brytas i klassrummet

Sänkta ambitioner som tvååriga yrkesprogram är fel väg att gå för att möta efterfrågan på arbetsmarknaden, anser Philip Botström, förbundsordförande SSU, och Linus Glanzelius, förbundsstyrelseledamot SSU.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00