Halv miljard till utsatta skolor

VÅRBUDGETEN. Vårändringsbudgeten innehåller en riktad satsning till utsatta skolor. Permanentas inte satsningen kommer inte skolor våga satsa menar Moderaterna.

Foto: Finansdepartementet
Ola Hjalmarsson

I vårändringsbudgeten fördelas 500 miljoner till grundskolor med låg andel behöriga elever till nationella gymnasieprogram. Pengarna ska gå till de insatser som huvudmännen behöver för att minska skolsegregationen. 150 miljoner ska gå till att förstärka introduktionsprogrammen i gymnasieskolan.

– Inget land har kunnat ha stadigt förbättrade resultat samtidigt som skolsystemet dras isär. För att svenska barns kunskaper ska fortsätta öka måste ojämlikheten brytas. Din framtid ska avgöras av din ansträngning i skolan och inte av hur många böcker som står i bokhyllan där hemma, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Ytterligare medel kan tillkomma meddelar regeringen som avser att återkomma till frågan i den kommande höstbudgeten. Den så kallade jämlikhetsbonusen ingår inte i kommunernas ordinarie budget utan ligger utöver den, vilket Lärarnas Riksförbund påpekat behövs för att pengarna inte ska försvinna.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00