Många skollöften i hamn

Flertalet av de skollöften som regeringen lovade när den tillträdde för två rå sedan är uppfyllda eller på väg. Vinststopp för friskolor är det största frågetecknet, visar Altingets genomgång. 

Mattias Croneborg

Statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring för två år sedan var kompromissen mellan många av Socialdemokraterna och Miljöpartiets vallöften. När det andra riksdagsåret sedan valet går mot sitt slut och det är halvlek för regeringen står det klart att många av de initiala löftena på skolan område nu är uppfyllda eller på väg att uppfyllas.   

1. ”Fler anställs i skolan så att lärarna får mer tid för sitt arbete och klasserna kan bli mindre i lågstadiet.”

Uppfyllt. Åtgärder för detta var med i regeringens budgetproposition. Pengar betalas ut av Skolverket för ändamålet. Samtidigt har behovet av lärare ökat än mer till följd av flyktingsituationen.

”En läsa-skriva-räknagaranti tas fram så att insatser kan sättas in snabbt.”

På väg. Medel för "tidiga insatser" fanns med i höstpropositionen. Regeringen har tillsatt en utredning om en läsa-skriva-räknagaranti. Den ska vara klar den 30 september i år.

”Barngrupperna i förskolan ska bli mindre och fritids stärkas.”

Pengar för detta fanns avsatta i höstbudgeten. 

”En nationell samling för läraryrket genomförs.”                

Pengar för detta finns hos Skolverket och betalas ut i efterhand till huvudmännen. I en promemoria från regeringen finns riktlinjerna utformade för lärarlönelyftet. Skolverket har tagit också och utformat riktlinjerna för vilka som kan komma ifråga för lönelyft och vilka kriterierna är. 

”Lärarnas kompetens ska höjas, deras administrativa börda ska minska och rektorerna ska stärkas i sitt pedagogiska ledarskap.”

En utredning om rektorernas arbetssituation avslutades tidigare i år och kom med förslag för att stärka rektorernas roll. Inom betygsuppgörelsen var en del att några av de nationella proven ska digitaliseras. Det borde göra det möjligt med central rättning och därmed mindre administration. Skolverket har fått i uppdrag att ta fram nationella skolutvecklingsprogram med bland annat syftet att minska lärarnas administrativa börda. Årets regeringsförklaring har snarlika formuleringar.

”Svensk skola ska vara sammanhållen och likvärdig. Särskilda insatser ska riktas mot de skolor som har de tuffaste förutsättningarna.”

Skolverket har i uppdrag att ta fram en ny fördelningsnyckel för statsbidrag. Tanken är att problemskolor ska få mer pengar. Regeringen har och kommer i budgeten att öka stöden till skolor i utanförskapsområden. Formuleringarna om likvärdighet är snarlika i årets regeringsförklaring.

”Skattesubventionen för dem som har råd att köpa privat läxhjälp avskaffas.”

Avskaffades första augusti i år.

”Läxhjälp ska ges till alla elever, oavsett betalningsförmåga.”

Regeringen ökade i vårbudgeten statsbidragen till skolor för att anordna läxhjälp. Regeringen har aviserat att satsningen fortsätter i höstbudgeten 

”Ett nytt kunskapslyft genomförs under mandatperioden.”

Det är en stor satsning på nya utbildningsplatser inom alla vuxenutbildningar. Fullt utbyggd handlar det om 50 000 platser. Kunskapslyftet var med i regeringens vårbudget. Kunskapslyftet byggs ut ytterligare i höstbudgeten. Kunskapslyftet var också något som statsministern betonade i tisdagens regeringsförklaring.  

”Antalet högskoleplatser ökas i hela landet.”

Se ovan om kunskapslyftet

”Alla gymnasieutbildningar ska ha en bred, gemensam kunskapsbas, innehålla minst ett estetiskt ämne och ge behörighet till högre utbildning.”

Regeringen har tillsatt en utredning om ska se över högskolebehörighet. Men Alliansen säger nej till att alla utbildningar ska ge behörighet till högre utbildning. Det gör även Sverigedemokraterna. Därmed saknas majoritet i riksdagen. Formuleringen finns inte med i årets regeringsförklaring.

”Yrkesprogrammen ska göras om till yrkescollege i en nära samverkan med arbetsmarknadens parter och deras attraktivitet ska höjas.”

Enligt vårbudgeten blir det 2,5 miljoner för 2015. Därefter 5 miljoner kronor årligen.

”Kvaliteten i högskolan ska höjas. Sverige ska vara en ledande forskningsnation. Unga forskares villkor ska förbättras. Forskning ska respekteras som den långsiktiga verksamhet det är och en ny forskningsproposition kommer därför att ha ett tioårigt perspektiv.”

För tidigt att säga något. Snarlika formuleringar i årets regeringsförklaring.

”Andelen kvinnliga professorer ska öka och forskningsanslagen fördelas jämställt. Basanslagen för forskning prioriteras upp.”

För tidigt att säga något. Formuleringen finns inte med i årets regeringsförklaring.

"Överenskommelsen i friskolekommittén ligger fast. Men syftet med skolverksamhet ska vara utbildning, inte att dela ut vinst till ägarna. Kommunerna ges ett avgörande inflytande över nya skoletableringar som hindrar arbetet för att motverka segregation."

Alliansen anser att överenskommelsen är bruten. Alliansen anser också att kommunerna får veto över etableringar av friskolor om Vänsterpartiets och regeringens planer realiseras. Eftersom det är osäkert om det finns majoritet i riksdagen är det osannolikt att det blir något av detta under denna mandatperiod. Regeringen anser att överenskommelsen ligger fast. Friskolor eller Friskolekommittén nämndes inte överhuvud taget i årets regeringsförklaring.

"En nationell strategi för kultur- och musikskolan tas fram."

Regeringen har tillsatt en utredning om detta. Utredningen ska vara klar 30 september nästa år.

"Grund- och gymnasieskolor ska i sitt värdegrundsarbete motverka rasism."

Forum för levande historia och Skolverket har fått uppdrag av regeringen om detta.

"Kulturen och skapandet ska stärkas i skolan"

Utbildningsminister Fridolin och kulturminister Bah Kuhnke har aviserat att detta kommer.

 

Grafik: Ola Hjalmarsson

Dokumentation

Fet text är löftet så som det är formulerat i den regeringsförklaring som statsminister Stefan Löfven (S) läste upp i september förra året. 

I normal text beskrivs vad som hänt sedan förra regeringsförklaringen för nästan ett år sedan. Källor är dels formella dokumenten från regering och riksdag, alltså kommittédirektiv, SOU/DS, propositioner riksdagsbeslut och motioner, dels utspel från utbildnings- och kulturdepartementen, tidigare intervjuer i Altinget och andra medier. 


Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00