Utbildning ska hjälpa rektorer bli bättre ledare

ARBETE. Mer utbildning för rektorer samt mer samverkan mellan skolorna och olika chefer inom kommunen. Det är receptet för att rektorer ska kunna ägna mer tid åt det pedagogiska ledarskapet.

Olof Johansson har utrett rektorernas arbetssituation. Liten tid går till pedagogiskt ledarskap. Olof Johansson är chef för Centrum för skolledarutveckling vid Umeå universitet.
Olof Johansson har utrett rektorernas arbetssituation. Liten tid går till pedagogiskt ledarskap. Olof Johansson är chef för Centrum för skolledarutveckling vid Umeå universitet.Foto: Altinget
Mattias Croneborg

Den förra regeringen gav en utredare i uppdrag kartlägga vad rektorer gör av sin tid. I sin självskattning uppskattade rektorerna att de ägnar cirka 20 procent av sin tid till

Dokumentation

Andra förslag från rektorsutredningen

En statlig rekryteringsutbildning för blivande rektorer. Utbildningens ska främja rekryteringen av skolledare. Rekryteringsutbildningen föreslås bestå av 10 högskolepoäng till en kostnad av 20 000 kronor per plats. Totalt 500 platser per år. Totalkostnaden 10 miljoner kronor årligen.

Den befintliga befattningsutbildningen för rektorer justeras. Utbildningen bör i större utsträckning inriktas mot det nationella uppdraget och den lokala styrkedjan från huvudman och dennes chefer till rektorer och lärare.

Utbildning av lärare om skolans styrsystem. En förstärkt betoning av och utrymme för kunskap och förståelse om den nationella styrkedjan inom lärarutbildningen.

Utbildning för nämndledamöter i kommunala nämnder med ansvar för skolan genom regionala och/eller lokala konferenser. Utbildning kan anordnas året närmast efter ett allmänt val.

Länk till rektorsutredningen SOU 2015:22


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00