Hyresrätten är Sveriges vanligaste boendeform. Men den är omgiven av fördomar och missuppfattningar som ger en skev bild. En ny rapport kartlägger några av de vanligaste myterna och ger svar på hur det är – egentligen.
Var tredje person i Sverige bor i hyresrätt. Trots det uppmärksammas sällan boendets fördelar, för såväl samhället som för de många hyresgäster som trivs med sitt boende i hyresrätten. Bilden av hyresrätten är skev och det beror i många fall på myter. I vår rapport kartlägger vi de vanligaste och hur det faktiskt ser ut.
Genom tio intervjuer med politiker, forskare, bostadspolitiska experter och journalister har de vanligaste myterna och missuppfattningarna om hyresrätter och hyresgäster synats.
– Dessa myter har vi sedan ställt mot tillgänglig statistik för att se hur verkligheten ser ut. Det ger en intressant bild och viktig fakta i diskussionen om Sveriges bostadspolitik, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.
Nej, bostadsrätten äger inte
En vanlig uppfattning är att de allra flesta som bor i lägenhet bor i bostadsrätt. Så är det inte. I flerbostadshus är sex av tio lägenheter hyreslägenheter. Tittar man på alla bostäder i Sverige är den största delen (39 procent) hyresrätter.
– En annan vanlig bild är att hyresrätter är lägenheter i höghus i miljonprogramsområden. Men majoriteten av alla lägenheter i flerbostadshus är byggda före 1960, säger Anders Holmestig och tillägger att det under miljonprogramsåren 1965 och 1975 byggdes fler låga hus än höghus.
Val av boende är inte en politisk markering
Hur är det med fördomen att de som bor i hyresrätt röstar vänster, stämmer den? Nej, hyresgäster och bostadsrättsinnehavare står inte långt från varandra i synen på bästa parti. Socialdemokraterna får högst stöd hos båda.
Övriga tre myter som har studerats stämmer inte heller med verkligheten utan är just myter.
– Myter hör hemma i sagans värld och inte i bostadspolitikens. Men det här med myter är svårt. Folk tror saker och är det tillräckligt många som tror blir det lätt en sanning, även om det är helt fel, säger Anders Holmestig.
Sverige behöver hyresrätter
Är myterna kring hyresrätten och hyresgästen ett problem? Ja, menar Anders Holmestig.
– Alla människor har inte ett stort kapital att investera i en bostad. En del investerar också hellre i frihet och tid än i boende. Människor är olika och har olika behov. Hyresrätten är viktig och behövs för att vi ska ha en bra mix av boendeformer på bostadsmarknaden.
En annan fördel med hyresrätten är att den, om marknaden fungerar, ger människor möjlighet att röra sig mellan boenden om livssituationen förändras. Något som skapar rörlighet på arbetsmarknaden.
– Hyresrätten har en självklar plats idag, och den är lika självklar imorgon. Vi hoppas kunna bidra till en mer nyanserad bild av hyresrätten och hyresgästerna. En bild som beskriver de många fördelar och styrkor hyresrätten har för hela samhället, avslutar Anders Holmestig.