DEBATT. Coronapandemin har förstärkt en redan dålig arbetsmiljö inom vård och omsorg. Nu ser vi att de anmälda allvarliga bristerna ökar. Läget är ohållbart, skriver Arbetsmiljöverkets gd Erna Zelmin-Ekenhem, som vill att politiker och huvudmän agerar.
DEBATT. Förbud mot församlingar på fler än åtta personer och förbud mot försäljning av alkohol efter klockan 22 är den svenska regeringens nya coronaåtgärder. Nedstängningen kommer snart att beskrivas som en succé, skriver Jonas Herby på danska liberala tankesmedjan Cepos.
DEBATT. Prioriterade grupper får inte företräde till testning. Nyckelpersoner för energiförsörjningen har väntat tio dagar på testresultat, vilket i värsta fall kan innebära en risk för störningar. Det skriver Energiföretagen.
DEBATT. Arrangörerna i Dalafjällen bereder sig på en rekordsäsong. Region Dalarna bygger samtidigt upp ett eget beredskapslager för att säkra tillgången till läkemedel och skyddsutrustning. Det skriver regionstyrelsens ordförande i Dalarna, Ulf Berg (M).
TESTPROBLEM. Oklara besked från regeringen och en bekymmerslös inställning hos Folkhälsomyndigheten kring den egna beredskapen var några faktorer som försenade den svenska coronatestningen. Samtidigt fick Försvarsmakten tidigt bistå Folkhälsomyndigheten med ökad analyskapacitet.
– Vi får förlita oss på att Coronakommissionen reder ut de olika turerna, säger Marie Morell, SKR, om otydligheten som drabbade regionerna.
DEBATT. Genom ett beredskapslager av fryst blodplasma skulle Sverige kunna ligga i framkant för att hantera en eventuell andra våg av corona. Hallengren (S) svarar som vanligt att saker och ting ska utredas. Handlingskraft saknas, skriver Alexandra Anstrell (M).
DEBATT. Den grå zonens hot är ett faktum som vi i väst inte fullt ut anpassat oss till, men som blir allt viktigare i spåren av coronakrisen. Det skriver Gunnar Hökmark, Frivärld.
DEBATT. Vid oförutsedda händelser måste den vetenskapliga expertisen samlas snabbt för att kunna ge stöd till beslutsfattande. Det är hög tid att Sverige utvecklar en effektiv process för vetenskaplig rådgivning som stöd både i krishantering och för en god samhällsutveckling, skriver Sven Stafström.
DEBATT. Lärosätena har kompetens som måste användas när vi ska utvärdera pandemins hantering. Se till att forskning, kunskap och evidens får ordentligt utrymme i den kommande kommissionen, skriver Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska institutet.
SLUTREPLIK. Jag fortsätter att starkt ifrågasätta varför svenska staten envisas med att spela ett så högt spel med vår data. Den personliga integriteten riskeras dagligen, skriver Johan Christenson, City network.
REPLIK. Att använda felaktiga hänvisningar till juridiken för att ge kraft till personliga åsikter bidrar till en mytbildning kring molntjänster, skriver juristen Peter Riiga.
DEBATT. Röster höjs för att bygga dyra beredskapslager av kemikalier och konstgödsel, men att bunkra sig till krisberedskap är ett ineffektivt sätt att skapa matsäkerhet. Vi måste i stället fokusera på att fasa ut de importerade insatsmedlen, skriver Anders Lunneryd, Ekologiska lantbrukarna.
INTERVJU. EU-kommissionen vill själv kunna förvärva och fördela skyddsutrustning för att undvika att länder lämnas i sticket under kristider - så som det blev med Italien, säger EU:s kommissionär för krishantering, Janez Lenarčič.
DEBATT. Vi kan konstatera att allt inte fungerar när krisen kommer. Sverige behöver arbeta med lagerhållning inom landet, K-företag och tydligare motverka desinformation. Det skriver styrelsen i branschorganisationen SACS - Swedish association of civil security.
DEBATT. Felbedömningar har i Sverige omsatts i felaktig strategi och kostat liv. Regeringen bör nu ta rygg på Norge och teckna avtal om att använda en svensk version av den norska appen för smittspårning, skriver Mattias Lundbäck, hälsoekonom.
DEBATT. Det är olagligt att lagra svensk, känslig hälsodata i en utomeuropeisk molntjänst, både enligt GDPR och i relation till säkerhetsskyddslagen. MSB borde välja en säker väg för den digitala infrastrukturen, skriver Johan Christenson, City network.
DEBATT. För att säkra den nationella tillgången på läkemedel tar vi nu ett nationellt ansvar. Vi kommer att köpa in kritiskt viktiga läkemedel som övriga regioner kan beställa. Det skriver de liberala regionråden för Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Östergötland tillsammans med riksdagsledamot Lina Nordquist (L).