Ygeman: Vi kommer få se fler poliser på gatan

TERROR. Den senaste terrorattacken i London präglade mötet i Bryssel där inrikesministrarna träffades för att diskutera terrorbekämpning. Även migration stod på agendan och där kräver Sverige att EU-kommissionen agerar mot trilskande Ungern.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), EU-kommissionären
Dimitris Avramopoulos och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Inrikesminister Anders Ygeman (S), EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos och migrationsminister Morgan Johansson (S)Foto: Copyright: European Union
Andreas Liljeheden

Gärningsmannen som genomförde terrorattacken i London i onsdags, där fyra människor dog och många fler skadades, hade liknande tillvägagångssätt som tidigare attacker i Nice och Berlin. Redskapen för att skada människor har inte varit skjutvapen eller sprängmedel utan vanliga fordon.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) anser att fokus måste ligga på förebyggande arbete för att stoppa den typen av attacker.

– Det handlar om att skärpa säkerhetspolisens och polisens verktyg så att man tidigare kan komma åt och avslöja de som planerar den här typen av attacker, säger Anders Ygeman till Altinget i Bryssel.
På hemmaplan betyder detta enligt inrikesministern bland annat hemlig dataavlyssning och att man ska kunna dela underrättelseinformation mellan myndigheter som Försvarets radioanstalt (FRA) och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST).

För även om det kan röra sig om gärningsmän som agerar på egen hand så finns det oftast datatrafik att bevaka.

– Vi kallar dem för ensamagerande men ofta har de ett litet nätverk omkring sig, säger Anders Ygeman.

I Bryssel patrullerar militärer och poliser på gator och torg sedan terrorattacken för ett år sedan. Likadant är det i Frankrike som har drabbats av de värsta attackerna i Europa de senaste åren. Ygeman tror att detta är något man kommer få vänja sig vid.

– Jag tror vi kommer få se fler poliser i gatubilden, säger han.

Sverige vill att Kommissionen agerar mot Ungern

När det gäller migrationsfrågan är EU-länderna alltjämt splittrade. Det gäller framförallt hur och vem som ska ta hand om de flyktingar som kommer till Europa. Anders Ygeman och migrationsminister Morgan Johansson (S) träffade den ansvariga EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos på måndagsmorgonen där man tog upp vad man i Sverige ser som brist på solidariskt ansvar. Flera medlemsländer vägrar att ta emot flyktingar, ett av dem är Ungern.

– Vi har nästan 5 000 ärenden (i Sverige) där människor är registrerade som asylsökande i Ungern men Ungern tar inte emot dem när vi ska skicka tillbaka dem dit, säger Morgan Johansson till Altinget.

Sverige menar att Ungern inte följer EU:s regler och man vill att Kommissionen agerar i egenskap av ”EU-fördragens väktare”. Avramopoulos ska åka till Ungern senare idag för samtal med regeringen. Om frågan inte kan lösas genom dialog anser Morgan Johansson att den måste avgöras i EU-domstolen.

Avramopoulos: ”inga fler ursäkter”

Att få länder vill ta ansvar i migrationsfrågan syns tydligt i den plan för att omfördela flyktingar från främst Grekland och Italien som medlemsländernas enades om i september 2015. Tanken var att 160 000 personer skulle flyttas till andra EU-länder för att lätta på trycket hos dem som har tagit emot flest människor. I praktiken är det strax över 100 000 som ska omfördelas eftersom Ungern vägrat ta del av programmet som sträcker sig fram till september i år.

Fram tills idag har dock bara en bråkdel, 14 759 personer, omfördelats. Och av dessa har 1 389 personer flyttats till icke-EU-länder som också är en del av uppgörelsen.

 

Klicka på "Återstående i Italien och Grekland" för att se hur många personer som väntar på att bli omfördelade. Källa: EU-kommissionen

– När det gäller omfördelningen vill jag vara tydlig. Inga fler ursäkter. Alla medlemsländer måste leverera till slutet av september, sa Kommissionär Avramopoulos i samband med dagens möte.

Sverige, som har tagit emot 39 personer, har fått ett tillfälligt uppskov i omfördelningen men ska enligt plan ta emot ytterligare 3 688 personer fram till slutet av september.

Morgan Johansson uppger att Migrationsverket förbereder för detta och att Sverige kommer stå fast vid sina åtaganden.

– Man kan lita på Sverige. Vi som har jobbat hårt för att vi ska få en omfördelning och solidaritet måste visa i praktiken att vi lever upp till det. Annars sänder vi signaler till de länder som är motstridiga att man kan strunta i det, säger Morgan Johansson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00