Debatt

V: Inga vapen ska till Dutertes Filippinerna

DEBATT. Trots Rodrigo Dutertes många och grova brott mot de mänskliga rättigheterna funderar den svenska regeringen på att exportera mer vapen till Filippinerna. Det är dags att sätta ner foten, skriver Håkan Svenneling och Yasmine Posio Nilsson (V).

<div>Håkan Svenneling (V), handelspolitisk talesperson, och Yasmine Posio Nilsson (V), ledamot i utrikesutskottet, menar att det är hög tid&nbsp;att sluta exportera vapen till Filippinerna om regeringen vill skapa trovärdighet för den&nbsp;feministiska utrikespolitiken.</div>
Håkan Svenneling (V), handelspolitisk talesperson, och Yasmine Posio Nilsson (V), ledamot i utrikesutskottet, menar att det är hög tid att sluta exportera vapen till Filippinerna om regeringen vill skapa trovärdighet för den feministiska utrikespolitiken.
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Håkan Svenneling (V), handelspolitisk talesperson
Yasmine Posio Nilsson (V), ledamot i utrikesutskottet

Rodrigo Duterte som sedan juni 2016 är president i Filippinerna gjorde sig känd som förespråkare av dödspatruller som ett viktigt vapen för att snabbt skipa rättvisa och bekämpa kriminalitet under sin tid som borgmästare i Davao City. Han anses också ha direkta kopplingar till dödspatruller i staden. I valrörelsen lovade han att döda 100 000 kriminella och dumpa kropparna i Manilabukten. Polisen och medborgargarden uppges ha skjutit tiotusentals misstänka brottslingar sedan Duterte kom till makten.

Rodrigo Duterte har själv jämfört sig med Hitler och sagt att han gladeligen skulle slakta 3 miljoner drogmissbrukare. Samtidigt hotas oppositionen. Bland annat har oppositionspolitikern Leila de Lima, som kritiserat Duterte och hans metoder, hotats till livet och tvingats avgå som ordförande i kommissionen för mänskliga rättigheter. Dutertes senaste steg är inte helt oväntat att inskränka pressfriheten för de medier som kritiserar honom och han försöker stänga ner deras rapportering. Trots detta funderar den svenska regeringen på att exportera mer.

Svensk närvaro i Manila

Alliansregeringen stängde den svenska ambassaden i Manila 2008. Det var ett beslut som Vänsterpartiet beklagade. Den allvarliga situationen för de mänskliga rättigheterna, det flertal filippinare som bor i Sverige och det växande antalet svenskar som besöker Filippinerna är goda skäl för att Sverige behöver en permanent närvaro i Manila.

Näringsminister Mikael Damberg har liksom andra företrädare för den svenska regeringen vid flera tillfällen hävdat att handel med och investeringar i dessa repressiva och odemokratiska stater är nödvändigt för att främja utvecklingen i länderna

Onsdagen den 7 november 2016 öppnade regeringen en ny svensk ambassad i öriket. Samma vecka öppnade vapentillverkaren Saab ett nytt kontor i samma stadsdel i Manila. När näringsminister Mikael Damberg (S) besökte Filippinerna var Saab ett av de företag som ingick i delegationen. Saab som dessutom har en ny presschef, Mikael Dambergs förre pressekreterare.

Ett prioriterat land i exportstrategin

Filippinerna är tillsammans med bland andra Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Kina och Turkiet ett av de 26 länder som prioriteras i regeringens exportstrategi. Näringsminister Mikael Damberg har liksom andra företrädare för den svenska regeringen vid flera tillfällen hävdat att handel med och investeringar i dessa repressiva och odemokratiska stater är nödvändigt för att främja utvecklingen i länderna.

Detta verkar enligt regeringens synsätt även gälla när handeln består av att vapenexport. Fram till 2028 vill Filippinerna köpa 12 nya stridsflygplan. Det handlar om en mångmiljardaffär som många vapentillverkare tävlar om, varav Saab är en. Saab försökte sälja JAS Gripen till Filippinerna redan 1999, men har sedan dess legat lågt med marknadsföringen i landet. Nu marknadsför Saab en lång rad vapensystem i Filippinerna, bland annat kustövervakningssystem och ubåtar, men även landbaserade system. Sveriges ambassadör har i filippinska medier lyft fram möjligheten för Saab att sälja bland annat ubåtar till landet.

Sätt ner foten och sluta exportera vapen

Aftonbladet har nyligen gjort en granskning av Sveriges export av krigsmaterial till Filippinerna. Där avslöjar man dokumentet från statens kontrollorgan för vapenexport, Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som visar att vapenexport till Filippinerna beviljades tillstånd för första kvartalet 2017. I sin kamp mot rebellerna gjorde nyligen Duterte ett uttalande till sin armé: "Det är en ny order från majoren. Vi kommer inte att döda er. Vi kommer att skjuta er i vaginan. Har de ingen vagina, är de värdelösa".

Ska den feministiska utrikespolitiken ha någon trovärdighet är det nu, när en president hetsar för kränkningar mot kvinnor, man ska sätta ner foten och sluta exportera vapen.

 

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]


Nämnda personer

Håkan Svenneling

Riksdagsledamot (V), utrikespolitisk talesperson
Pol. kand (Karlstads uni., 2007)

Yasmine Posio

Tidigare riksdagsledamot (V)
Lärarprogrammet (Göteborgs uni. 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00