Tyngre finska soldater kräver bredare skidor

Tyngre soldater med tyngre utrustning kräver bredare skidor. Finska försvarsmakten har beställt 8 000 par nya skidor och stavar. ”Med hjälp av de nya skidorna blir det lättare för soldaterna att ta sig fram särskilt i djup snö”, säger Juhana Skyttä vid Arméstaben.

Finska försvarsmaktens chef Timo Kivinen kan nu känns sig trygg med att de finska soldaterna lättare kan ta sig fram i djup snö längst upp i norr.
Finska försvarsmaktens chef Timo Kivinen kan nu känns sig trygg med att de finska soldaterna lättare kan ta sig fram i djup snö längst upp i norr.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Johanna Alskog

Finska förvarsmaktens logistikverk har köpt in 8 000 par skidor och stavar via Natos logistik- och upphandlingsverk (NSPA) till ett värde av drygt 30 miljoner kronor. Skidorna ska levereras under nästa vinter och framför allt användas av soldater vid Jägarbrigaden och Kajanalands brigad i norra Finland där snön är som djupast.

– Med hjälp av de nya skidorna blir det lättare för soldaterna att ta sig fram särskilt i djup snö. Soldatens och utrustningens vikt har ökat med tiden, vilket också har ställt nya krav på skidorna. Med moderna material och tillverkningstekniker har skidorna gjorts både bredare och längre utan att deras massa har ökat nämnvärt, säger infanteriets inspektör, överste Juhana Skyttä vid Arméstaben, i ett pressmeddelande.

De nya skidornas bindningar går dessutom att användas med alla militärskor, till skillnad från de nuvarande som bara fungerar med vintergummistövlar.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00