Troligt att Sverige förlänger gränskontroller

Inrikesminister Anders Ygeman vill se säkra yttre gränser i Europa och en fungerande omfördelning av flyktingar innan Sverige lättar på de tillfälliga gränskontrollerna. Det innebär sannolikt att regeringen förlänger dem i mitten av maj.

Andreas Liljeheden

– Ska man trappa ner gränskontrollerna så måste det mötas av ytterligare säkerhetsåtgärder. Det finns ett betydande osäkerhetsläge vid EU:s yttre gräns och det finns ett osäkerhetsläge om EU kommer kunna komma till en kris- och omfördelningsmekanism, säger Anders Ygeman (S) till Altinget i Bryssel.

Inrikesministern samt migrationsminister Morgan Johansson (S) träffade på måndagen EU-kommissionären med ansvar för migration och inrikesfrågor Dimitris Avramopoulos. De svenska gränskontrollerna som finns på plats sedan november 2015 och som nyligen förlängdes fram till mitten av maj var en fråga som togs upp.

Kommissionen har tidigare sagt att man vill återgå till Schengen och den fria rörligheten inom EU så snart som möjligt. Man har också pekat på att det är få migranter som har stoppats på grund av kontrollerna och att antalet personer som kommer in i EU har minskat dramatiskt sedan avtal tecknades med Turkiet.

Men även om gränskontrollen har förbättras så kommer det dröja innan man får en fungerande omfördelning på plats då flera EU-länder motsätter sig det. Med den svenska hållningen talar det för att gränskontrollerna förlängs när de löper ut i mitten av maj.

– Det beror på hur läget är då. Än så länge har inte så mycket förändrats. Det är svårt att tänka sig att gränskontrollerna kommer kunna avvecklas innan det tyska valet (i september), säger Anders Ygeman.

Möte bland gränskontrolländer

Förutom Sverige har fyra andra länder infört gränskontroller som svar på flyktingkrisen som nådde sin kulmen hösten 2015. Det är Norge, Danmark, Tyskland och Österrike. Länderna träffades i samband med ett rådsmöte i Bryssel på måndagen för att diskutera situationen sinsemellan.

Enligt artikel 29 i det regelverk som styr det annars gränslösa Schengenområdet kan tillfälliga gränskontroller införas om det finns en risk för hela områdets funktionssätt. Kontrollerna kan dock bara förlängas tre gånger och som längst upp till två år. Det innebär att det kan bli svårt att förlänga kontrollerna längre än hösten 2017 såvida inte Sverige och de andra länderna tillåts kontrollera sina gränserna med hänvisning till andra paragrafer.

Även om Avramopoulos är angelägen om att öppna upp gränserna igen så säger Anders Ygeman efter mötet med kommissionären att det finns förståelse för Sveriges och de andra gränsländernas position.

– Han förstår vår hållning och jag upplevt under hela den här tiden att det har funnit en förståelse från Kommissionen för den svenska situationen och för de andra länderna som har gränskontroller. Om vi ska gå ur det här så krävs det att den här mekanismen (omfördelning och solidariskt ansvar för flyktingar) kommer på plats, säger Anders Ygeman.

 

Dokumentation

Tillfälliga gränskontroller i Europa

Fem länder har infört tillfälliga gränskontroller i spåren av flyktingkrisen. Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Österrike. Enligt EU:s regelverk kan de bara förlängas tre gånger och som längst upp till två år vilket innebär fram till november 2017. Den svenska regeringen kräver att EU säkrar den yttre gränsen och att alla medlemsländer tar ansvar för flyktingar innan man lättar på kontrollerna. Det kan ta lång tid då flera EU-länder konsekvent vägrat ta emot flyktingar.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00