Debatt

Tobé: Fler verktyg för att matcha hotbilden

DEBATT. Regeringens förslag om en mer heltäckande terrorismlagstiftning behöver kompletteras med bland annat tillgång till datalagring och ökad möjlighet till hemlig tele- och kameraövervakning, skriver Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M).

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M), vill bland annat se över möjligheterna att återkalla medborgarskap för den som begår terrorbrott.
Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M), vill bland annat se över möjligheterna att återkalla medborgarskap för den som begår terrorbrott.Foto: Moderaterna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Tomas Tobé
Rättspolitisk talesperson (M)

Utvecklingen i Europa och attacken på Drottninggatan visar att hotet om terror fortsatt är närvarande. Vi kan inte luta oss tillbaka i tron att vi är förskonade från ytterligare attacker. Det behövs betydligt fler åtgärder och brottsförebyggande myndigheter behöver stärkas ytterligare.

Välkomna förslag - men fler åtgärder behövs

Regeringen presenterade nyligen förslag om en mer heltäckande terrorismlagstiftning. Det är i sig välkommet med fler samlade förslag mot det ökade terrorhotet, men tyvärr är regeringens lagstiftningsförslag inte fullt ut tillfredsställande. Moderaterna har utöver regeringens förslag till lagstiftning identifierat en rad åtgärder som behövs för att stärka Säkerhetspolisen och Polisens arbete mot terrorhotet.

Det vi särskilt ser behov av och som Säkerhetspolisen själva efterlyst är fler verktyg i form av tillgång till datalagring, hemlig dataavläsning och signalspaning.

Det vi särskilt ser behov av och som Säkerhetspolisen själva efterlyst är fler verktyg i form av tillgång till datalagring, hemlig dataavläsning och signalspaning

Frågan om datalagring är mycket angelägen och bör därför hanteras skyndsamt. Det utredningsförslag som presenterats riskerar att slå undan benen för Säkerhetspolisen och Polisen. Vi menar att regeringen snarast bör lägga fram lagförslag som skapar förutsättningar för att datalagringen och tillgången till trafikdatauppgifter fungerar när det gäller brott som hotar rikets säkerhet.

Preventiva tvångsmedel

För att förebygga terrorbrott bör möjligheterna att använda preventiva tvångsmedel utökas. Det bör vara tillräckligt att det föreligger en risk för de allvarliga brott som anges i lagstiftningen för att den ska kunna tillämpas. På så sätt kommer möjligheten till hemlig teleavlyssning och hemlig kameraövervakning i syfte att stoppa till exempel terrorattentat att öka.

Det nuvarande kravet på att åtgärden ska vara av synnerlig vikt för att förhindra brottsligheten bör dessutom förändras så att det räcker att en åtgärd kan vara av vikt för att förhindra brott, till exempel ett terrorattentat. Slutligen bör en möjlighet att också besluta om hemlig rumsavlyssning inkluderas i lagstiftningen. 

Strängare straff för terrorbrott

Dessutom behövs bättre möjligheter till kameraövervakning och strängare straff för brott med terrorkoppling såsom offentlig uppmaning till terroristbrott, rekrytering till terroristbrott, utbildning till terroristbrott, finansiering av terroristbrott och resor i terrorismsyfte. Vidare finns behov av att se över möjligheterna att återkalla medborgarskap för den som begår terrorbrott.

Så länge hotet om terror är närvarande måste brottsbekämpande myndigheter få de medel och verktyg som krävs för att möta hotet. Idag saknas flera verktyg för detta. Det vill Moderaterna se ändring på.

Nämnda personer

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M)
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00