Sverige går med i europeiskt försvarssamarbete

TOPPMÖTE. Den svenska regeringen ger klartecken om att den vill delta i EU:s permanenta försvarssamarbete. Exakt vad Sverige ska bidra med är oklart men det kan handla om både personal och materiel.

Foto: Copyright: European Union
Andreas Liljeheden

– Medborgarnas säkerhet är den viktigaste politiska frågan. Det här stärker både Europas och därmed också Sveriges försvarsförmåga, säger statsminister Stefan Löfven till Altinget på EU:s toppmöte i Bryssel.

Tidigare har det varit oklart om Sverige skulle gå med i projektet som går under namnet PESCO, ett permanent och strukturerat försvarssamarbete på EU-nivå. Löfven uppger att regeringen har vägt för och nackdelar men att man nu fattat beslut om att delta.

Stödet för samarbetet var stort bland EU-länderna. Rådets ordförande Donald Tusk kallade det ett historiskt steg.

– Ett sådant samarbete kommer göra det möjligt att fördjupa integrationen på försvarsområdet. Vårt mål är att det ska vara ambitiöst och inkluderande så varje EU-land bjuds in att delta, sa Donald Tusk på en presskonferens efter att frågan hade avhandlats.

Exakt vad Sverige och de andra länderna ska göra och bidra med är dock oklart.

- Det kan handla om material men också människor. Det är det vi måste börja identifiera nu, vilka projekt, vilka objekt varje land vill bidra med, säger Stefan Löfven.

Sverige fattar besluten

Från svenska oppositionen har det höjts kritiska röster om att samarbetet kan leda till att överstatliga beslut. När medlemsländerna lämnat besked om vad de ska bidra med är det rådet som ska fatta beslut om eventuella framtida projekt. Om dessa beslut ska ske med konsensus eller genom majoritetsbeslut är ännu inte bestämt.

Statsministern försäkrar dock att det inte ska bli någon överstatlighet.

– När vi väl är där måste det ske en viss koordinering, det är självfallet så. Men det är Sverige som beslutar vad vi vill göra och gå in med. Vi avgör själva i varje givet projekt, vi behöver inte någon annans medgivande, säger Löfven.

Enligt statsministern skiljer sig också PESCO från de europeiska stridsgrupper som redan finns sedan många år men som aldrig har satts in i skarpt läge, främst för att det har rått oklarheter om vem som ska stå för notan. Han menar att PESCO handlar om andra typer av aktiviteter och att det finns luckor inom Europas försvar som samarbetet kan fylla.

Försvarsfond kan gynna Sverige

Löfven välkomnar även Kommissionens idé om en gemensam försvarsfond som skulle kunna ge stöd till projekt där flera EU-länder samarbetar. Det har funnits farhågor att detta ska gynna stora länder med starka försvarsindustrier, till exempel Frankrike och Tyskland. Löfven tänker dock offensivt och han ser ingen anledning att vara orolig.

– Man ska inte vara naiv, det finns säkert större spelare som vill se sin roll öka ytterligare. Men jag tycker inte att vi ska vara rädda. Vi har en stark, kompetent och konkurrenskraftig försvarsindustri och den vill själv vara med där. Det är en tydlig signal att de själva inte är oroliga, säger Stefan Löfven.

 

Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00