Sverige deltar i EU-armé

SAMARBETE. Försvarsmakten ska bidra till en tyskledd EU-stridsgrupp. För regeringen var det inget svårt beslut att bidra med en enhet till snabbinsatsstyrkorna inom Pesco-samarbetet.

Första CBRN-kompaniet förbereder inför övning.
Första CBRN-kompaniet förbereder inför övning.Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Josefin Lingström

– Därför att de där snabbinsatsstyrkorna blir ingenting om inte Sverige och andra medlemsländer ställer upp, säger försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare Toni Eriksson till Altinget.

Det är en del av det europeiska Pesco-samarbetet (Permanent structured cooperation). 25 av EU:s 28 medlemsstater har anslutit sig till Pesco sedan starten i december 2017.

Försvarsmakten får nu i uppdrag av regeringen att förbereda svenskt deltagande i en EU-stridsgruppen. Under andra halvåret 2020 ska gruppen stå i beredskap i stridsgruppen som ska ledas av Tyskland.

Försvarsmaktsgemensamt insatsförband

Sverige kommer bidra med en enhet med CBRN-förmåga som är specialiserade på detektering, identifiering och sanering av kemiska, biologiska och radioaktiva stridsmedel.

– Det finns bara ett ställe i Sverige som har den kompetensen, säger Toni Eriksson.

Det är första CBRN-kompaniet i Umeå som kommer samla ihop den enhet som ska delta i stridsgruppen. Tyskland tillfrågade Sverige om de kunde bidra med den kompetens som kompaniet har. Men enheten kommer fortfarande vara stationerade i Umeå under hela tiden de ska vara i beredskap.

Läs också

Från och med andra halvåret 2020 ska enheten vara i beredskap utifall det uppstår ett behov eller kris någonstans. Området som den kan komma att skickas till är inom 6 000 kilometers radie från Bryssel. Enheten ska då kunna vara på plats inom 30 dagar från att en situation uppstår.

Kommer detta uppdrag finansieras av Försvarsmaktens ordinarie anslag?

– Det är ännu inte klart. Det kan komma ett särskilt bidrag för det här. Men sett till hela försvarsbudgeten är detta en väldigt liten utgift, säger Toni Eriksson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00